Vad innebär det att vara arbetare?

avatar

Vad innebär det att vara arbetare? Att likt en murare plocka upp en tegelsten, lägga den på murbruket, trycka till den försiktigt med handflatan och murslevsskaftet och sen börja om med nästa sten? Eller att likt en telefonförsäljare glatt upprepa samma innötta fraser från morgon till kväll.

Är man stolt? Känner man sig utnyttjad? Bryr man sig?

Dessa frågor har sällan behandlats lika uppmärksamt i romanform som i Isaac Rosas Den osynliga handen. Eller som det står på baksidestexten: ”Detta är en mycket ovanlig roman och därför måste läsaren varnas: i den här boken arbetar huvudpersonerna. Mycket. Det är faktiskt det enda de gör.”

I boken får vi bland annat följa hur en sömmerska sitter framför symaskinen med böjd rygg, pedalen i botten och blicken ner i tyget, timme efter timme, hur en servitör gör i ordning kaffe åt kunderna, plockar av borden och håller reda på otaliga beställningar med ett ständigt leende på läpparna och hur en springpojke med utländsk bakgrund får kasta sig över alla de uppgifter ingen annan åtar sig.

Texten strömmar fram i långa och böljande passager där de olika personerna, endast uppkallade efter sin yrkestitel, utför sina arbetsuppgifter samtidigt som de reflekterar över sina liv.

Så småningom, krypande och försiktigt, övergår boken i ett mer dramatiskt skeende. Huvudpersonernas gemensamma arbetsplats, en övergiven fabrik i utkanten av en spansk stad, visar sig vara en slags utställningslokal dit andra, kanske den medelklass som inte längre kroppsarbetar, kommer för att titta på dem.

I medierna debatteras företeelsen. Är de riktiga arbetare eller skådespelare? Är deras arbete värdigt eller utnyttjas de? Är det en skönhetsupplevelse vi bevittnar eller något ointressant och meningslöst?

Men det är inte bara förståsigpåare inom medier och kulturvärld som undrar över företeelsen. Arbetarna själva diskuterar också sin situation. Är det ett riktigt arbete att resa en mur för att sedan slå sönder den, att plocka ihop olika geometriska figurer från ett löpande band för att sedan ställa tillbaka dem, att slakta sjuka djur som ändå bara ska slängas? De får trots allt en riktig lön. I flera fall är ersättningen, åtminstone innan arbetsvillkoren skärps, dessutom högre än vad de tjänade i sina tidigare jobb.

Under diskussionerna uppenbaras skillnader mellan de olika yrkesgrupperna. De tjänar olika mycket. För en del är arbetet en hobby, andra ser det som något nödvändigt ont. Vissa menar att de ska vara tacksamma över att ha fått jobb och acceptera de ständigt ökande arbetskraven, andra manar till protest och maskning.

Två av huvudpersonerna i filmatiseringen av Den osynliga handen

Boken, som utkom på svenska 2012, fick fina recensioner i pressen och har blivit uppmärksammad inom arbetslivsforskningen. Däremot förefaller den inte ha slagit igenom i svensk arbetarrörelse. Jag har inga svar till varför det är så, men uppmanar alla som längtar efter bra, modern arbetarlitteratur att läsa den.

Några definitiva svar på vad det innebär att vara arbetare presenterar den förvisso inte. Men genom sin mångstämmiga kör av röster sägs något mycket viktigare. Att arbetslivet för många kanske inte blev som man föreställde sig det som ung. Eller som författaren skriver i bokens dedikation:

Till Olivia, Carmela och Elvira som fortfarande leker att de arbetar.

Etiketter: , , , , ,

En reaktion på “Vad innebär det att vara arbetare?

  1. avatarFrancisco de Toro

    Håller på att läsa den, och tycker att den är som en bibel för alla som lönearbetar, läs den!

Kommentarer inaktiverade.