Till lo.se Sök Meny
Massakern på himmelska fridens torg – trettio år.

Massakern på himmelska fridens torg – trettio år.

Juni 1989. Varma och bråda dagar för min del. Jag skulle ta studenten och snart börja sommarjobba.

Hemma hade mina föräldrar två kinesiska studenter inneboende under en tid. De hade varit i Uppsala några månader för att studera freds- och konfliktskunskap. Vi hade tillsammans noga följt rapporteringen från Peking under våren. De hade glatt sig åt att vänner och bekanta nu vågade yttra sig och de såg fram emot att förenas med sina familjer i ett land i förändring. Min pappa skulle skjutsa dem till Arlanda på morgonen den 4 juni. På vägen ut till flygplatsen bestämde sig för att det inte vågade åka hem…

De kinesiska studenterna på besök i Uppsala klarade sig. Däremot inte flera av deras kamrater på plats på himmelska fridens torg den 4 juni. Vi vet fortfarande inte hur många som dog och sattes i fängelse, men vi vet att många modiga försökte göra motstånd. Den mest kända är ”the tank man”, som med en tygpåse i handen försökte stoppa en rad med stridsvagnar.

Vi som nu ser tillbaka på 4 juni 1989 trodde nog att vi 30 år senare skulle kommit längre. De kinesiska folkets längtan efter frihet och krav på demokrati har rört sig minimalt framåt. På vissa sätt verkar förtrycket till och med större nu är för trettio år sedan. Oliktänkande sätt i fängelse och avrättas. Hela folkgrupper interneras i fångläger för att få ”den rätta läran”.

De senaste 30 åren har Kina integrerats i världsekonomin och blivit en av det största ekonomierna i världen. Det var många som trodde att med marknadsekonomi kommer också demokrati. Men det har det kinesiska exemplet med all önskvärd tydlighet visat att så inte är fallet. Många trodde att Olympiska spelen skulle innebära lättnader, men det blev inga bestående förbättringar.

Sverige måste tydlig visa att vi inte kompromissar när det gäller mänskliga rättigheter och aldrig låta affärsintresset väga tyngre. Jag vet att den svenska regeringen ständigt för fram kritik vid olika tidfällen bilateralt och tillsammans med EU. Den rösten får aldrig bli för svag och hovsam.

Svenska fack har samarbetat med den fria fackföreningsrörelsen som finns i Hong Kong, vilket också är bas för organisationer som arbetar inne i Kina. Organisationen China Labour Bulletin leds av en man som heter Han Dong Fan. Han var med på himmelska fridens torg , men klarade sig. Han har ett nära samarbete med flera svenska organisationer och har besökt Sverige vid flera tillfällen.

Den 4 juni 2019 skickade CLB ut nyhetsbrev om läget på arbetsmarknaden i Kina med protester, strejker och fängslade arbetare. Rösten från Han Dong Fan, har alltså inte tystnat. Organisationen/nätverket China Labour Bulletin lyfter inte demokratifrågorna som sådana, men arbetar med att stärka arbetstagares kunskap om sina egna rättigheter. CLB lyfter den enorma ekonomiska ojämlikheten, mellan fattiga och rik och mellan stad och land, som ju är en krutdurk i det kinesiska samhället.

Arbetet för demokrati, frihet och rättvisa går långsamt, men jag hoppas att vi kommande trettio åren kommer längre än det gångna trettio åren.

——
Foto från juni 2018, då handelsminister Ann Linde mfl träffar Han Dong Fan under en handelsfrämjarresa till Hong Kong och Kina.

SVT dokumentär Dagarna som skakade Kina

Amnesty skriver om massakern på Himmelska fridens torg”

Facklig information om Hong Kong

Dagens Nyheter om hur årsdagen uppmärksammas över världen

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.