Till lo.se Sök Meny
Hög tid att bankerna bidrar mer

Hög tid att bankerna bidrar mer

I helgen blev det känt att regeringen avser att införa en bankskatt under mandatperioden. Detta är en bra nyhet för svenska löntagare. Även om de samlade skatterna höjts något under den senaste femårsperioden kvarstår faktum att det svenska skatteuttaget totalt har minskat kraftigt under de senaste 15 åren. Detta har bidragit till att klyftorna i samhället har ökat och konsekvenserna syns i skola vård och omsorg.

En bankskatt framstår som rimligt ur en rad perspektiv och bör (beroende på utformningen) ha en relativt god fördelningsprofil. Moderaterna har i dagarna kritiserat förslaget men faktum är att det förespråkades av Anders Borg och fanns till och med i Reinfeldt-regeringens sista budgetpressträff på Harpsund 2014 bland de finansieringsåtgärder som planerades för den kommande mandatperioden om Alliansen hade fått förnyat förtroende.

Ett återkommande argument från kritikerna är att HELA kostnaden för skatten skulle vältras över på kunderna.

Detta är med all sannolikhet falskt. Det är sant att bankerna kommer att FÖRSÖKA föra över delar av kostnaden på kunderna men en betydande del kommer ändå tas av bankernas vinster:

De fyra storbankerna gjorde förra året en vinst på 112 miljarder kronor. Om bankerna är fria att lägga över vilka kostnader de vill på kunderna så undrar man varför inte den vinsten var högre. Varför nöja sig med 112 miljarder kronor om man lika gärna kan ta ut 200 miljarder i vinst från sina kunder? Idén om en fullständig övervältring kommer från skolboksmodellen över perfekt konkurrens. Men är det något vi vet om den svenska banksektorn så är det att den inte kännetecknas av perfekt konkurrens. Inte minst syns det i de höga avkastningar som levereras till ägarna.

Visst finns sätt att höja priserna för kunden, men med en inlåningsränta på 0% som är svår att sänka och med redan rekordhöga bolånemarginaler är det inte uppenbart hur enkelt det är.

Svenska bankkunder har låg rörlighet. Att byta bank är lite bökigt (transaktionskostnaderna upplevs höga som ekonomer brukar uttrycka det) men ju högre priser kunderna möter desto mer lönsamt blir det för kunderna att vara aktiva. Med andra ord. Ju mer av kostnaden som storbankerna försöker vältra över desto mer kommer kunderna att se över sina alternativ.

Bank och finans är en av de mest lönsamma sektorerna i den svenska ekonomin. Verksamheten är momsbefriad och när bolagsskattesystemet nyligen gjordes om gynnades banker och finansinstitut kraftigt då deras finansieringsmodell skiljer sig från andra företag. Faktum är att bankerna sammanlagt fått ungefär lika mycket i sänkt bolagsskatt över de senaste åren som en ny bankskatt förväntas dra in (en fundering blir här om även skattesänkningarna ”vältrades över” på kunderna?).

Verksamheten garanteras vidare av staten. Dessa garantier har medfört att bankerna kan låna pengar till lägre ränta än vad de annars skulle gjort. Värdet av dessa implicita garantier har varierat över tid och beroende på vilken beräkningsmodell man använder men under den senaste tioårsperioden rör det sig sammantaget om flera hundra miljarder som bankerna tjänat.

De svenska storbankerna har på senare tid varit indragna i stora penningtvättshärvor eller hjälpt kunder att gömma pengar i skatteparadis.

Det är hög tid att bankerna nu får bidra mer till det gemensamma.

Ett svar på ”Hög tid att bankerna bidrar mer”

  1. Robert skriver:

    Bra, jag har också undrat över varför inte mer läggs på kunderna , när nu detta inte möter några problem.
    Robert

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading