Till lo.se Sök Meny
Moderaternas nya linje om arbetskraftsinvandring är en besvikelse – men väl värd att syna

Moderaternas nya linje om arbetskraftsinvandring är en besvikelse – men väl värd att syna

I måndags gick Ulf Kristersson ut och detaljerade Moderaternas nya linje kring arbetskraftsinvandring.

Den blev i viss mån en besvikelse. Särskilt i jämförelse med de Moderata försöksballongerna från i oktober-november, då det plötsligt och oväntat tycktes ha uppstått ett helt nytt majoritetsläge i riksdagen helt i LOs tycke och smak: mot arbetskraftsinvandring i enkla jobb från tredje land till LO-förbundens ickebrist-arbetsmarknad.

Då såg det ut som att det var alla mot Centern och Miljöpartiet, de enda som såg ut att stå fast vid dagens lag som låter arbetsgivarna själva avgöra om de vill importera städare eller köksbiträden, trots att ingen brist på sådana råder i Sverige.

I höstas framhöll Moderatledaren nämligen upprepade gånger att det inte fanns någon anledning att ta tredjelandsmedborgare från andra sidan jorden för att utföra enklare jobb som i Sverige redan befintliga arbetssökande nyanlända arbetslösa invandrare med fördel för integrationen och svensk ekonomi i stället skulle kunna ta.

Då lät det närmast som att Kristersson hade anslutit sig till LOs och många andras önskan om en återinförd statlig arbetsmarknadsprövning av den eventuella bristen i respektive yrke.

Men igår tycktes Kristersson inte alls vilja kännas vid att slopandet 2008 av arbetsmarknadsprövningen har varit med och bäddat för handel med arbetstillstånd, människoexploatering, slavlöner, och bidragit till den härdsmälta av fusk och missbruk och skuggsamhälle som uppstått de senaste tio åren.

Att anställa en nyanländ eller annan arbetssökande i Sverige betyder ju att företaget måste följa svenska arbetsvillkor, som att betala pension, semesterersättning och försäkringar, vilket man ofta slipper med en tredjelandsmedborgare.

LOs beräkningar visar att arbetstillstånd under 2018 frikostigt delades ut i bortåt 25 yrken där det knappast råder brist på villiga händer i Sverige. Ofta tvärt om, så att arbetsgivarna kunde välja och vraka. I erkänt viktiga instegsbranscher som hotell och restaurang och vård och omsorg, exempelvis vårdbiträden och personliga assistenter.

Därutöver brevbärare, lagerpersonal, skogsarbetare, grovarbetare inom bygg och anläggning, hamnarbetare, handpaketerare/fabriksarbetare, snabbmatspersonal, köks- och restaurangbiträden, taxiförare, städare och hemservicepersonal, tidningsutdelare och vaktmästare, torgförsäljare, fönsterputsare och andra rengöringsarbetare.

Sammantaget landade 2018 cirka 8.000 av 20.841 beviljade arbetstillstånd i yrken där arbetskraftsbrist inte konstaterat råder i Sverige – och där merparten har låga formella utbildningskrav.

Andelen arbetstillstånd i yrken som kräver högskolekompetens – de arbetskraftsinvandrare som Moderaterna och övriga partier i första hand värnar om – ligger dock fortsatt konstant under 50 procent. Bara 41 procent av dem som kom hit på arbetstillstånd 2018 hade högskolekompetens – att jämföra med de 56 procent av tillstånden som gick till mer eller mindre lågutbildade/okvalificerade yrken, exklusive fjolårets utländska bärplockare.

Dagens svenska arbetskraftsinvandringslag är unik inom OECD i att den inte gör skillnad mellan hög- och lågkvalificerade arbetskraftsinvandrare. Likaså i att arbetsgivarna själva får bestämma utan hänsyn till om arbetskraftsbrist råder.

På en direkt fråga i måndags från TT:s reporter om huruvida M nu ville återinföra en myndighetsbaserad arbetsmarknadsprövning svarade Ulf Kristersson dessutom med något som mest kändes som en tankevurpa: Nämligen att befintliga arbetssökande invandrare hellre lever på bidrag än tar de jobb som nu går till tredjelandsmedborgare – och att ”bidragen” därför behöver sänkas.

Resonemanget hänger inte ens ihop: Företagen ska alltså få fortsätta importera arbetskraft precis som de vill till städ-, krog- och kioskjobb från tredje land. Foglig, beroende arbetskraft, som ofta inte protesterar mot 14 timmars arbetsdag med lön under avtal och inga pensions- eller försäkringsinbetalningar. Medan arbetssökande i Sverige redan bosatta invandrare ska få mindre pengar för att känna sig mer tvungna att ta jobb. Men inte de jobb som gått till tredjelandsmedborgare på arbetstillstånd.

Man får anta att Företagarna, Almega och Svenskt Näringsliv håller Moderaterna hårt i kopplet och har försäkrat sig om att Kristersson inte skulle andas om några sådana nya restriktioner på rekryteringsfriheten.

Sedan fanns det förstås också en rad positiva punkter i Moderaternas nya initiativ. Som att M kräver heltid som norm för att ett arbetstillstånd ska kunna beviljas. Och vill stoppa spårbyten mellan asylansökan och arbetstillstånd. Och stoppa LSS-fusket, genom att helt sluta ge tillstånd för jobb inom personlig assistans, en bransch där missbruket av tillstånd grasserat på senare tid. Och skärpa straffen för missbruk (typ införa straff för arbetsgivare som utnyttjar tillstånden fel). Och minska sekretessen mellan Migrationsverket och Skatteverket.

Bra är även förslaget om ett krav på att betala in sociala avgifter i förväg. Och försörjningsplikt för anhöriga som tas med till Sverige.

Synd bara ändå att Moderaterna och Ulf Kristersson med sitt tolvpunktsprogram i måndags främst var ute efter att skada regeringen: i syfte att få regeringen Löfven att framstå som handlingsförlamad och ovillig föregick M justitieminister Morgan Johanssons egna utredningsdirektiv som inom kort ska presenteras.

Moderaterna har också väldigt svårt att erkänna vidden av de problem som lagen bidragit till. Den lag som de själva i spetsen för Alliansen med Mp som entusiastiskt stöd drev igenom 2008. Problem som ansvarig minister Tobias Billström (M) sedan i åratal styvnackat vägrade erkänna att lagens tillämpning och praktik orsakade i LO-branscherna.

Nu är det dags att syna Moderaternas och den övriga oppositionens kort i den här frågan. Som LOs ordförande Karl Petter Thorwaldsson säger till statsminister Stefan Löfven: Bjud in M till samtal om arbetskraftsinvandring.

Släpp prestigen och börja förhandla. Med hela oppositionen, inklusive Vänsterpartiet – som i likhet med Socialdemokraterna och sannolikt några av de borgerliga partierna, inte enbart SD, faktiskt skulle vilja återinföra arbetsmarknadsprövningen. De faktiskt enda partierna som inte vill ändra lagen alls är MP och delar av Centern.

Ett svar på ”Moderaternas nya linje om arbetskraftsinvandring är en besvikelse – men väl värd att syna”

  1. Jörgen Mårtensson skriver:

    Hej hur är det möjligt att svenska arbetare blir sparkade från sina jobb på grund av arbetsbrist och där företaget i sin tur anlitar andra svenskregistrerad företag som bara består utav utländsk arbetskraft som får hälften i lön bara fattar inte hur sånt här är acceptabelt mvh Jörgen

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading