Till lo.se Sök Meny
Entreprenörskap = skattefrälse

Entreprenörskap = skattefrälse

Idag kan vara en bra dag att påminna om de mycket generösa skattereglerna för arbetande ägare – de så kallade 3:12-reglerna – eftersom SNS nyss släppte en rapport på temat.

I Sverige beskattas kapitalinkomster lägre än höga löner. Delägare i så kallade fåmansbolag kan till viss del välja om de ska ta ut inkomster som lön eller som utdelning (med lägre skatt). Det finns regler som sätter en gräns för hur mycket utdelning ägare får ta ut från bolaget men de är mycket förmånliga och innebär stora möjligheter att omvandla inkomster från lön till kapital.

Särskilt förmånligt blev det från 2006, när skatten på dessa utdelningar sänktes från 30 procent till 20 procent, samtidigt som utrymmet för utdelning ökade. Reformen syftade till att ”förbättra den skattemässiga behandlingen av riskfyllda investeringar” – och att främja småföretagande – men forskning visar att reglerna i praktiken har använts för skatteplanering för höginkomsttagare utan att öka entreprenörskapet.

Sedan reformen 2006 har utdelningarna exploderat – från totalt cirka 10 miljarder kronor till över 100 miljarder år 2017. Nästan alla utdelningar har gått till de 10 procent rikaste i befolkningen med koncentration till den absoluta toppen. Mer än två tredjedelar av utdelningarna gick till personer som hade minst 1 miljon kronor i utdelningsinkomst år 2016.

Fördelning av årliga utdelningsinkomster 2009-2017, mdr kr

Reglerna innebär i praktiken alltså miljarder till höginkomsttagare som vill ha sänkt skatt.

I en rapport från LO och Tiden visar vi att en läkare som har en månadslön om 100 000 kronor kan sänka sin skatt med ungefär 10 000 kronor varje månad genom att ”sätta sig på bolag”.

Höginkomsttagare som extraknäcker eller bildar ett bolag för att undslippa de höga marginalskatterna på arbete är inte hela förklaringen av ökningen av utdelningarna. Större delen av utdelningarna år 2013 kom snarare från företag med många anställda. Detta är bolag med ett spritt ägande som ofta betalar ut löner upp till gränsen för statlig inkomstskatt, för att därefter ge resten av ersättningen som utdelning – ett upplägg som tycks vara vanligt på större byråer för advokater, revisorer och konsulter.

Möjligheten att välja inkomstform leder till mångmiljardbelopp i minskade skatteintäkter. En uppskattning i LO och Tidens rapport är att skattebortfallet för år 2018 låg mellan 9 och 38 miljarder kronor. Det kan jämföras med att värnskatten drog in ungefär 6 miljarder kronor.

Att ett skattefrälse får en gräddfil riskerar att urholka skattesystemets legitimitet. Reglerna behöver göras om. I LOs nya skattepolicy pekar vi ut två vägar framåt:

Den ena är att strama åt möjligheten till inkomstomvandling. Det kan ske genom att höja skatten på kapitalinkomster till 35 procent, sänka utdelningsutrymmet och begränsa möjligheten att spara utdelning år efter år för lägre beskattning i framtiden.

Den andra vägen är att helt överge den nuvarande uppdelningen i skattesystemet mellan arbete och kapital – att slopa den duala beskattningen – och i stället beskatta alla typer av inkomster lika. Detta behöver dock utredas ytterligare.

Det är dags att ta tillbaka kontrollen över skattesystemet och göra det mer rättvist. Entreprenörskap ska inte vara lika med skattefrälse.

7 svar på ”Entreprenörskap = skattefrälse”

 1. Bo Jonsson skriver:

  Detta går hem hos SDare. Välskrivet och logisk tankegång. Du borde besöka fackliga regionorganisationer och som förr i världen brukade lokalpressen skriva om det. Sätt igång kampanjen. LO har ju alternativet. Bloggar och sociala media kan inte ersätta personkontakter. Kanske ihop med SNS vid något tillfälle då det kan bli debatt i någon större stad.

  1. Åsa-Pia Järliden Bergström skriver:

   Tack! I höst får vi försöka sprida ordet. 🙂

 2. Johnny Wilenstrand skriver:

  Hej!
  Det var en gotländsk biskop som omvänt sig till företag som fick mig att lämna kyrkan.
  Mvh J.

 3. Johnny Wilenstrand skriver:

  Hej!
  Jag lämnade kyrkan pga en biskop i form av ett bolag. Men man kan ju inte lämna sjukvården. Då blir man tvångsomhändertagen.
  Mvh J.

 4. Else-Marie Vikström skriver:

  Bort med skattefrälset !

 5. Anders skriver:

  Hoppas Magdalena kan göra något åt problemet, men det blir inte lätt.

 6. Sven Samuelsson skriver:

  Ja, det är för djävligt som vanligt! De som har mycket skall ha ännu mer! Det verkar vara en oinskriven förmån till alla kapitalister!!! och dom som är födda med guldsked i munnen!
  Se till att ALLA som tjänar – får in mer kapital till sig själva än 100000;- i månaden får lägga minst 50% i skatt! det har dom råd med!

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading