Till lo.se Sök Meny
Oppositionens svar på framtidens utmaningar är… (cliff hanger)

Oppositionens svar på framtidens utmaningar är… (cliff hanger)

Nu har samtliga oppositionspartier presenterat sina budgetmotioner för 2022. De förhåller sig till regeringens budget, men det står partierna fritt att avvisa regeringens förslag för att i stället lägga pengar på annat.

Under de senaste 18 månaderna har pandemin satt många av bristerna i det svenska välfärdsbygget i blixtbelysning: För lite personal i äldreomsorgen och många med otillräcklig utbildning. För dålig sjukförsäkring och karensdag som gör att många inte har råd att stanna hemma vid sjukdom. En otillräcklig arbetslöshetsförsäkring. Det är uppenbart att välfärden måste stärkas. Samtidigt måste arbetslösheten minska och investeringsbehoven är stora i bland annat snabba digitala kommunikationer, järnvägar, elektrifiering, utbildning och arbetsmarknadspolitiken – för omställning till en klimatvänlig tillväxt. Budskapet från LO har varit tydligt: nystarta Sverige med investeringar.

Regeringen har hörsammat LOs förslag på många vis genom att i budgeten för nästa år föreslå satsningar på kunskapslyft, investeringar i klimat, bostäder och infrastruktur, parternas omställningspaket och en tydlig förstärkning av äldreomsorgen och sjukförsäkringssystemen.

Hur känner den borgerliga oppositionen för det? Inte så mycket. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna avvisar regeringens klimatpolitik, de vill ha mindre arbetsmarknadspolitik, mindre byggsubventioner, ingen förbättrad sjukförsäkring (gäller dock inte SD) och verkligen inte någon familjevecka. Vad vill de ha i stället? Ni vet alla svaret – förutom fler poliser och fängelseplatser så är svaret som alltid – sänkt skatt.

Tiotals miljarder på mer jobbskatteavdrag, skattesänkningar till pensionärer och föräldrar, sänkt skatt på sparande, skattereduktioner för investeringar, sänkta drivmedelsskatter och slopade plastpåseskatter ska enligt borgerlig logik bära Sverige ur krisen och in i framtiden. Jag förundras över synen att om bara staten drar sig undan så kommer något annat att träda in och ta sig an samhällsutvecklingen. Inte minst med tanke på att pandemin kan anses ha bevisat behovet av en aktiv stat.

Vi har prövat det borgerliga receptet – utan större framgång. På knappt 20 år har skattekvoten i Sverige sänkts från 49 procent till 43 procent. Det har inte minskat arbetslösheten eller bidragit till klimatomställningen.

Vad leder skattesänkningar till? Svar: Minskade skatteintäkter och ökade inkomstskillnader. Det är – dessvärre och alltjämt – den borgerliga oppositionens torftiga svar på framtidens utmaningar.

4 svar på ”Oppositionens svar på framtidens utmaningar är… (cliff hanger)”

 1. Kristian Hermansson skriver:

  Bra skrivet!
  Håller med till fullo.
  De borgerliga partiernas svar på i stort sett allt; Sänkt skatt.
  Det kommer ju verkligen bygga Sverige starkt.. det har vi hu sett tidigare.
  Och att sd säger sig vilja stärka sjukförsäkringen tolkar jag som ren bluff, när moderaterna och kristdemokraterna säger nej kommer sd också säga nej till att stärka upp sjukförsäkringen.

  Ha en go helg!

 2. Arne Johansson skriver:

  Jag tycker att det är den förändrade balansen mellan privat ekonomi och offentlig ekonomi som ligger till grund för de problem som vi ser i dagens samhälle. När staten var stark på 80-talet då hade vi skola räddningstjänsten sjukvården allt i världsklass.
  Nu när vi har massor med billionärer är samhällsproblem stora och skola,räddningstjänsten och sjukvården har halkat ner på en nivå som är genant.
  Är detta bara min uppfattning eller mins jag rätt. Om jag har rätt måste det finnas en väg tillbaka till välstånd och en fungerande infrastruktur

 3. Johnny Wilenstrand skriver:

  Hej!
  Äldre är respekterade och innehar ett stort förtroende hos ursprungsbefolkningar, men icke hos oss. Här klappar vi dem på huvudet och pratar bäbisspråk med dem. Varför?
  Mvh J.

  1. Åsa-Pia Järliden Bergström skriver:

   Hej Johnny,
   Jag vet inte riktigt vad din kommentar har med mitt blogginlägg att göra?

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading