Till lo.se Sök Meny
Bra att DN rättar – men fortfarande finns anledning till vaksamhet…

Bra att DN rättar – men fortfarande finns anledning till vaksamhet…

I dagens DN står att läsa: Ledaren den 23/10 handlade om vad som händer med personer som lämnar sjukförsäkringen. Vi refererade bland annat till en rapport från Försäkringskassan om hur det gått för gruppen som utförsäkrades våren 2010. De siffor vi återgav som visade på relativt hög inkomst och sysselsättningsgrad gällde inte hela den grupp som lämnade sjukförsäkringen våren 2010, bara den mindre grupp som inte längre återfanns hos vare sig Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen. Vi beklagar den felaktiga beskrivningen.”

Jag och andra har tidigare i två olika bloggar ifrågasatt och kritiserat den text som DN nu ber om ursäkt för. Det är givetvis bra att DN går in och rättar felaktiga uppgifter, eller uppgifter som medvetet vinklats av ansvarig ledarskribent. Det ska DN ha beröm för. Detta höjer tidningens trovärdighet.

Men man hoppas också att dagens rättelse i DN leder till att man i framtiden börjar behandla statistik rörande sjukförsäkringen på ett mer seriöst sätt än man hittills gjort. DN:s tidigare historia i sjukförsäkringsfrågan gör att det fortfarande finns anledning att extra kritiskt granska det DN:s ledarsida för fram. Det är ju tyvärr inte första gången som DN:s trovärdighet på goda grunder kan ifrågasattas när det gäller sjukförsäkringsstatistik och fakta.

Forskaren Björn Johnson har exempelvis i olika bloggar och i sin bok “Kampen om sjukfrånvaron” visat hur DN:s ledarskribent, Hanne Kjöller, systematiskt valt att vrida till statistik och forskning så att de bättre passar hennes egen och alliansregeringens syn i sjukförsäkringsfrågan. Man kan bara hoppas att DN:s ledaravdelning hädanefter sätter in en extra faktakoll nästa gång Hanne Kjöller, eller någon annan, tänker publicera en text om sjukförsäkringen.

Visst är det bra och viktigt att be om ursäkt när man tabbat sig. Men ska DN återvinna långsiktig trovärdighet måste man tydligt visa att ursäkten är ärligt menad och att man i fortsättningen lärt av misstagen. Där har DN:s ledaravdelning, inte minst pga sina tidigare snedtramp i sjukförsäkringsfrågan, fortfarande en bit kvar att gå innan man kan göra anspråk på att bli betraktad som en seriös röst i sjukförsäkringsdebatten…

***********************************

Bloggat:  Martin Moberg om att det är dags att riva upp Torekovskompromissen, Johan Westerholm om bland annat kaffeflickor och dagdrönare, Martin Moberg om kungen (igen!), Peter Johansson om höghastighetståg, Ola Möller om SD:s opinionslyft, Lena Sommestad om vinstbegränsing i välfärden, Alliansfritt Sverige om att bidragslinjen firar sex år…

Media: DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, Ab, Expr, SvD

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading