Till lo.se Sök Meny
DN:s ledaravdelning borde rätta till uppenbart felaktiga uppgifter!

DN:s ledaravdelning borde rätta till uppenbart felaktiga uppgifter!

Igår bloggade jag om DN:s försök att rädda äran på både alliansregeringen och sjukförsäkringsreformen från 2008. Det hela handlade om att Dagens Eko på måndagen berättat att av de 62 000 som utförsäkrats var en tredjedel (ca 22 000) deltidssjukskrivna. Dessutom är det så att de deltidssjuksrivna som blivit av med sin ersättning från Försäkringskassan, men fortsätter att jobba på i lika stor omfattning som tidigare, ofta i statistiken från regeringen räknas som att de lämnat “utanförskapet” och återgått “i arbete”. Detta trots att det enda som hänt dem är att de fattiggjorts pga att de blivit av med sin ersättning från sjukförsäkringen.

Denna effekt har jag tidigare nämnt i ett antal blogginlägg och också fört upp på bordet vid en rad olika konferenser och seminarier under årens lopp. Frågan handlar i grunden om de problem som uppstår pga de orimliga och snäva tidsgränserna i sjukförsäkringen, som alliansregeringen införde sommaren 2008. Med den uppmärksamhet som det aktuella Dagens Eko-inslaget fick hoppades jag att den hårdvinkling av statistiken, som regeringen och framför allt Ulf Kristersson medvetet sysslat med, nu skulle få ett slut. Men så blev det naturligtvis inte.

Igår antydde DN:s ledarsida exempelvis att det bör ses som en framgång att ett år efter utförsäkringen var 17 procent av de utförsäkrade ”sysselsatta” (dvs ca 10 540 av de totalt 62 000 utförsäkrade). I vilken utsträckning eller omfattning dessa arbetade kände man inte till. Inte heller hade man någon aning om dessa personer arbetade redan när de utförsäkrades. Att i detta läge påstå att man visat att politiken varit lyckosam, när det gäller att få fler långtidssjuka i arbete, blir naturligtvis bara pinsamt. Detta hävdade jag i gårdagens bloggtext.

Men detta var inte tillräckligt. En kommentar från signaturen “C”,  som kom in på min bloggtext, löd så här: “Det som gör det hela ännu värre, vad gäller DNs ledarredaktion, är följande stycke: ”I en rapport från Försäkringskassan granskas hur det gått för dem som omförsäkrades redan våren 2010 bekräftas riktningen. Där har 27 procent inkomster på mellan 200.000 och 300.000, över en tiondel hade deklarerade inkomster som översteg det, och hela 78 procent arbetade eller hade arbetat i större eller mindre utsträckning.”

När man tittar i rapporten som det hänvisas till så framgår det att det här rör de 16% som vare sig återfanns på AF eller FK. I DNs ledare framstår det som att det rör hela gruppen utförsäkrade. Inte heller för den gruppen, övriga, har FK uppgett om dessa var i arbete före utförsäkringen. Rapporten finns här, 29 aug 2012.

Antingen är det enormt dålig journalistik av DNs ledarskribenter – och då borde de gå ut och rätta ledaren och faktagranska den – eller så är det medvetet vinklat.”

Efter att jag nu haft tid att granska uppgifterna i C:s kommentar kan jag konstatera att dessa stämmer. Jag delar därför C:s slutsats. Mycket tyder på att DN medvetet fört fram felaktiga uppgifter i syfte att vilseleda läsaren. Ett rimligt anständighetskrav som man kan ställa på DN är att de, på framskjuten plats i tidningen, för in en rättelse.

Vår demokrati förtjänar en ärligare retorik och bättre underbyggda sakargument än de som DN:s ledarsida presterade igår. Den typ av hårdvinklingar, gränsande till lögn, som man sysslade med i tisdags borde inte förekomma i den seriösa samhällsdebatten. Detta tror jag faktiskt också de flesta medarbetare på DN håller med mig om…

********************************

Bloggat:  Solrosuppropet om sjukförsäkringen, Martin Moberg om Reineldts försvar av sjukförsäkringen, Ola Möller om borgerliga misslyckanden, Björn Alvebrand om att arbetsmarknadspolitiken, Lena Sommestad om jämställdhet och vinst i välfärden, Ett hjärta Rött om siffertrixandet med sjukförsäkringssiffror, Alliansfritt Sverige också om siffertrixandet

Media:  SR 1, 2, 3, 4, Aftonbladet, Dagbladet, DN 1, 2, 3, 4,

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading