Till lo.se Sök Meny
Tankar i jultid – skjut inte på pianisten!

Tankar i jultid – skjut inte på pianisten!

Det nya arbetsåret inleddes för min del tyvärr på samma sätt som det gamla slutade, dvs med störningar o förseningar i pendeltågstrafiken. Dagarna före julafton satt jag på Roslagsbanan och lyssnade till hur tågpersonelen blev utskälld av den ena passageraren efter den andra. Till slut kändes det hela lite otäckt…

Visst kan jag förstå frustrationen hos försenande julresenärer. Men att rikta vreden för tågförseningarna mot tågpersonalen är knappast rättvist. Tvärtom. Jag tycker faktiskt uppriktigt synd om tågpersonalen i våra storstäder, i synnerhet dem som jobbar på pendeltåg och regionaltåg. Tänk så mycket oförskyllt skäll de får ta av andra människor som själva ofta njuter av stora skattesänkningar, allt medan tågpersonalen jobbar häcken av sig i ett system som slimmats just för att finansiera jobbskatteavdrag, sänkt  fastighetsskatt, krogmomssänkningar, permanenta ROT- och RUT-avdrag osv.

Jag såg nyligen att ekonomen Sten Ljunggren räknat ut att de ackumulerade skattesänkningarna, sedan alliansen tog över makten 2006, ligger på ca 640 miljarder kronor. Tänk så mycket spårbunden trafik, utbildning, barn- och äldreomsorg och trygghet vid arbetslöshet och sjukdom man kunde ha fått för de pengarna…

Nej, att skälla ut tågpersonalen, arbetsförmedlaren och FK-handläggaren, för något som är ett uppenbart systemfel, är som att skjuta på pianisten för att man ogillar musiken…

God fortsättning! 🙂

*******************************

Press: DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5

Bloggat: Martin Moberg om vikten av att satsa på skolan, Solrosuppropet om att ställa grupper mot varandra, The Scandinavian Pumas om arbetsmarknadspolitiken, Göran Johansson om den tyska åtstramningspolitiken, Roger Jönsson om EU, Lena Sommestad om att 2012 var året då vi fick en backlash när det gäller kvinnors rättigheter, Olov Abrahamsson om 100 år med folkpension, Björn Johnson om narkotikapolitik.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading