Till lo.se Sök Meny
När vanmakten blir maktens behagliga dörrmatta…

När vanmakten blir maktens behagliga dörrmatta…

En morgon hittade jag en lapp på en gata i stan:

“Just nu oroar det mig att en växande grupp i organisationslivet sysslar med media och kommunikation, samtidigt som en krympande grupp sysslar med analys och sakpolitik. Förpackningen sätts allt oftare före innehållet och svansen börjar successivt styra hunden. Ytan och pratet om politiken blir viktigare än politikens innehåll. Makten i sig riskerar då att bli viktigare än makten att förändra.

I den världen är det bara en belastning att ha en övertygelse. Starka övertygelser begränsar de framtida arbetsmarknadsutsikterna och möjligheterna att smidigt röra sig mellan olika arbetsgivare. Politiken ersätts av retoriken och ideologin av kosmetologin. Att ena dagen arbeta åt vänstern och nästa dag åt ett riskkapitalbolag, som investerar i välfärden, blir helt oproblematiskt. Värderingar blir däremot något problematiskt, d.v.s. något som försvårar tillvaron för handläggare som fritt vill röra sig mellan departement, myndigheter och intresseorganisationer.

Så riktas samhället om. Folkrörelser förvrids och den underifrånkommande förändringsviljan blir till en uppifrånkommande ordmassa, som lägger sig som en våt filt över allt som andas samhällskritik. Så petrifieras levande folkrörelser. Så kontamineras ärliga uppsåt, som från början var nakna och nyfiket sökande. Så korrumperar makten. Så omvandlas, nästan omärkbart, vanmakten till maktens behagliga dörrmatta…”

Där slutade texten på lappen. Där börjar mina tankar…

****************************************

BloggatGunilla Källenius om att bekämpa fattigdomens sjukdomar, Martin G Moberg om kommande konstellationer i riksdagen post 2014, Alliansfritt Sverige om att förskolepolitiker gillar texter som beskriver förskolan som ett fängelse, Bengt Silfverstrand om skolfrossa med ökad budgivning, Johan Westerholm om den politiska viljan och att fler med ohälsa köps ut av arbetsgivaren, Olov Abrahamsson om att Göran Färm avgår från europaparlamentet, Ingvar Persson på AB:s ledarblogg om att Annie Lööf borde lära sig räkna, Victor Bernhardtz på DA:s redaktionsblogg om arbetslöshetsfrågan,

Läs också Kent Wernes krönika om privatiseringsmyten, The Guardian om att de engelska fackförbunden anser att åstramningspolitiken hämmar återhämtningen och Janne Rudén om att regeringen tillsätter en privatiseringslobbyist att utreda avregleringen av järnvägen

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading