Till lo.se Sök Meny
Sjukförsäkringen kan återigen bli en brännhet valfråga

Sjukförsäkringen kan återigen bli en brännhet valfråga

Den senaste tiden har sjukförsäkringsdebatten förändrats något. Numera läser man inte lika många reportage om enskilda personer som råkat illa ut pga det hårdare regelverket. Siffror från Försäkringskassan visar dessutom att sjukskrivningarna ökat sedan 2010. Beror då detta tendbrott på att sjukskrivningsreglerna, efter de olika justeringarna som gjorts, blivit allt för ”mjuka”? Knappast.

De ökande sjukskrivningarna har istället en tydlig koppling till det som just nu sker i vårt samhälle. De anställda, inte minst på kvinnodominerade arbetsplatser, möts idag av ökade krav, osäkrare anställningar och ett större ansvarstagande. Samtidigt har de fått mindre makt över sin arbetssituation. Detta leder till ökad psykisk anspänning, som naturligtvis i ett andra steg genererar ökad psykisk ohälsa. Därom tycks landets stressforskare vara ense. Lägger vi till detta den fortfarande ojämlika könsfördelningen av hushållsarbetet och ett ökat familjeansvar, exempelvis för äldre anhöriga, växer bilden av en allt mer sjukdomsalstrande klass- och könsmaktsordning fram.

Lyfter man dessutom blicken från vår stockholmscentrerade riksmedia kan man fortfarande hitta många exempel på att de nya sjukreglerna från 2008 allt för ofta leder till en rättsosäker och omänsklig bedömning. Ett sådant exempel rör den svårt hjärtsjuke Bo Jireteg, som inte längre klarar av att dammsuga hemma. Men han anses ändå vara arbetsför och måste skriva in sig hos Arbetsförmedlingen. Hans fru har därför startat en facebookgrupp för att uppmärksamma den orimliga behandling hennes make utsätts för.

Ett annat exempel är Centerpartiets gruppledare i Arboga, Kerstin Rosenkvist, som nu hoppar av till Socialdemokraterna. Skälet är att hon inte längre kan ställa upp på de orimliga utförsäkringarna.

Det är lätt att förstå Kerstin Rosenkvists politiska frustration. Samtidigt som många fortfarande kastas ut från sjukförsäkringen och den psykiska ohälsan ökar drar regeringen ner på företagshälsovården och det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Stödet till företagshälsovården tas i praktiken bort i nästa års budget. De ca 360 miljoner som regeringen förra året planerade att satsa på företagshälsovården ersätts med ett bidrag på 30 miljoner, pengar som riktas direkt till arbetsgivarna. Självklart kommer detta ”politiska självmål” att uppmärksammas i valdebatten.

Mycket tyder alltså på att sjukförsäkringsfrågan återigen kan bli en brännhet politisk valfråga, inte minst när politikerna nu under valåret börjar resa runt i landet och den sociala verklighet som finns ”utanför tullarna” ges ökad uppmärksamhet.

************************

Läs också:  Martin G Moberg, Yonna Waltersson, Olov Abrahamsson, “Arbetssökande” Örebro, ETC Örebro, Karlssons retningarIréne Karlsson Sjöström, Leine Johansson, Paul Börje, Karl-Petter Thorwaldsson, Tomas Eneroth, Gustav Fridolin, Aftonbladet, SR Ekot, Dagens Arbete, Monica Green, Patrik Lundberg, Gotlands folkblad

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading