Till lo.se Sök Meny
”Trippelutförsäkrad” – ett nytt begrepp i vår nya sköna värld

”Trippelutförsäkrad” – ett nytt begrepp i vår nya sköna värld

Vid senaste årsskiftet hade totalt 5000 personer utförsäkrats två gånger. Detta är en direkt följd av regeringens nya sjukregler, ”rehabiliteringskedjan”, som infördes sommaren 2008. Tre av dem som passerat den bortre tidsgränsen i ”rehabiliteringskedjan” för andra gången är Annette Forssander,  Anneli Thörnroth och Maud Bergquist. Maud är långt ifrån ensam när hon säger: ”…när man bevisligen varit sjuk så pass länge som tio år, när man har gått igenom en massa tester och utredningar och ingenting visar att man är på bättringsvägen. Då tycker jag att det är galet att fortsätta jaga oss som man gör nu.”

De flesta dubbelutförsäkrade är i ungefär samma situation som Maud. De har inte, som regeringen utlovat, rehabiliterats och fått jobb. Majoriteten påbörjar i stället en tredje omgång i den nya sjukförsäkringen. Drygt 70 procent av dem som utförsäkrades en andra gång 2012 återvände till Försäkringskassan. Andelen återvändare är därmed högre än bland dem som utförsäkrats en gång, där ungefär hälften återvänder.

Detta är trots allt bara en liten del av de absurda och många gånger omänskliga effekter som regeringens nya sjukregler ställt till med. Namnen på dem som drabbats på ett eller annat sätt är idag otaliga, ofta handlar det om medelålders kvinnor ur arbetarklassen som slitit ut sig i ohälsosamma arbetsmiljöer. De är den nya tidens ”working class heroes”, som ofrivilligt blivit kanonmat i det nyliberala systemskiftet.

Det handlar exempelvis om Elisabeth Lovén, Bo JirestegPer-Erik Lundholm, Cecilia Hoff, Annica Holmquist, Marita Häggström,  Payam Nazerian, Emil Wallberg, Kicki Kainulainen och Elenor Bengtsson. Dessutom har många liknande berättelser samlats i skriften ”Den onådiga luntan” och skickats in till den parlamentariska socialförsäkringsutredningen. Dessa berättelser är väl värda att ta del av, inte minst tillsammans med insikten om hur lätt det faktiskt hade kunnat vara jag eller du som suttit där och berättat…

I värsta fall står en del av dessa människor vid årsskiftet 2015/16 inför sin tredje utförsäkring. De berikar då det svenska språket med ännu ett nytt begrepp: ”trippelutförsäkrade”. Även om socialförsäkringsminister Ulf Kristersson gör så gott han kan som ”försvarsadvokat” är det svårt att försvara denna absurda rundgång med bibehållen politisk trovärdighet. Regeringens prat om ”arbetslinjen” klingar allt ihåligare.

Men eftersom de rödgröna partierna lovat att avskaffa den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen är höstens riksdagsval antagligen avgörande för om vi verkligen kommer att se några ”trippelutförsäkrade”. Det hela beror alltså ytterst på dig och mig och hur vi röstar i riksdagsvalet 2014.

**************************************************

Läs också: Social Aktion, Hillevi Wahl, Hans Hoff, Expressen, Johan Westerholm, Martin Moberg, Alliansfritt Sverige 1, Alliansfritt Sverige2 och Calle Fridén

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading