Till lo.se Sök Meny
Det börjar dofta te om alliansen…

Det börjar dofta te om alliansen…

I dagens DN-debatt uttalar sig partiledarna för ett politiskt block (alliansen) som långt före valet sagt att de bara kan tänka sig att rösta på sin egen blockpolitik, oavsett valutgången.

Sedan förlorade de ca 10 procent i valet 2014 och fick färre mandat än det rödgröna blocket, vilket ledde till att deras statsminister avgick och en ny tillrädde. Allt detta skedde utifrån en överenskommelse om att det större av blocken bör regera för att minimera inflytandet från de främlingsfientliga och högerextrema Sverigedemokraterna (SD).

Därefter vinner alliansblocket den första budgetomröstningen i riksdagen med stöd av just de högerextremister de nyligen sagt att de inte vill ge något inflytande. Trots det regeringskaos detta skapar säger de fortfarande att de inte kan tänka sig ett samarbete med partiledaren för det största partiet i det andra större blocket (Löfvén).

Det alternativ de idag “erbjuder” är att Löfvén ska avgå så att de själva kan regera vidare, men nu med nya budgetregler som gör att deras politik inte kan fällas trots att den får en riksdagsmajoritet mot sig. Det är dessa nya budgetregler de nu vill att ledaren för det större blocket ska “samarbeta” om.

Hur paradoxalt det än kan låta har DNs nättidning gett artikeln rubriken “Vi sträcker ut vår hand”. Javisst, men om denna hand är utsträckt så inte är den öppen, snarare hårt knuten…

Alliansblockets agerande reser naturligtvis en hel del frågor. Är det konstruktivt att i nu rådande läge agera på detta sätt? Kan detta verkligen kallas för samarbetsinriktat? Blocköverskridande? Är det mer av denna styvnackade blockpolitiska attityd detta land behöver i dag?

Det börjar onekligen dofta Tea-Party-rörelse om Annie Lööf och hennes alliansvänner…

***********************

Läs ocksåMikeal Färnbo i Dagens Arena, Karin Pettersson i Aftonbladet, Arbetet om att lönerna i världen ökar marginellt, Martin Klepke i Arbetet, Olov Abrahamsson om läget i Pajala efter gruvbolagets konkurs, Peter Akinder i Östra Småland, Anna Norling in Dala-Demokraten, Hans Bulow i Sydöstran om Bengt Westerberg och blocköverskridande samarbete, Helle Klein i Dagens Arbete om att det var helt rätt att utlysa extra val, Susanna Lundell i Kommunalarbetaren om hur färre städare ska bli utslitna, f.d.  centerpartistiske arbetsmarknadsministern Börje Hörnlund om Annie Lööf dagens centerparti, Yonna Waltersson i Dagens Arena om Annie Lööf, Mikael Feldbaum i Dagens Arena om att SD är nyfascister.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading