Till lo.se Sök Meny
Arbetarna i Qatar kan inte vänta

Arbetarna i Qatar kan inte vänta

Qatars slavliknade system för arbetare blir kvar. Nära 1,5 miljoner människor sitter fast i det som kalas Kafala. När ILO genomförde styrelsemöte förra veckan beslutades att Qatar ska ges tid till november att reformera sin arbetsmarknad – vilket innebär att Kafala systemet ska skrotas och Qatar ska anpassa sin arbetsmarknadslagstiftning enligt internationell standard, men det dröjer. Fram till dess kan människor hänsynslöst fortsätta att utnyttjas, det innebär att arbetsgivare i Qatar kan fortsätta exploatera migrantarbetare.

Trots att Qatar har meddelat att reformer av systemet ska ske har förbättringarna varit minimala eller helt och hållet uteblivit. När FIFA tilldelade Qatar fotbolls-VM för 2022 ökade fokus och kraven på Qatar att skrota Kafala systemet, trots det har lite hänt och det ända rimliga vore att Fifa tar tillbaka beslutet och ställer krav om att som minimum ska ett kandidatland leva upp till ILOs kärnkonventioner.

Kafala systemet bygger på tvång och exploatering. Arbetstagarna tvingas att lämna ifrån sig pass, betala höga avgifter, och har minimala möjligheter att ställa arbetsgivare inför domstol. Utresetillstånd medges inte, det saknas utredningar och uppföljning av vad som sker när migrantarbetare skadar sig eller till och med förolyckas. Trots löften om att förbättringar skulle ske sedan Qatar tilldelats fotbolls-VM fortsätter landet att ignorera grundläggande mänskliga rättigheter.

LO har under lång tid drivit på för att uppmärksamma det stora underskott på demokrati och mänskliga rättigheter som råder i Qatar. Gästarbetare utgör 94 procent av arbetskraften i landet, de förvägras att gå med eller bilda fackförening, de tjänar endast mellan 1000 – 1600 kr per månad. Qatar bygger sin rikedom på andra människors utsatthet och fattigdom, det måste få ett stopp. Genom beslutet i ILO har nu en av världens rikaste länder återigen köpt sig en tidsfris på ytterligare sex månader. Det är livsavgörande månader för många arbetare som tvingas till att fortsätta leva och arbeta under omänskliga förhållanden till orimligt låga löner. Det är dags att Kafala systemet omedelbart stoppas.

Vid ILO-mötet förra veckan röstade både arbetsgivare och arbetstagare tillsammans med EU/Norden och USA för omedelbara åtgärder för att stoppa det hänsynslösa utnyttjade av arbetstagarna i Qatar. Det räckte inte för ett omedelbart stopp, därför är det än mer angelägenhet att trycket mot Qatar och andra stater som inte respekterar mänskliga rättigheter i arbetslivet ökar, det trycket tänker LO bidra till. För att arbetarna i Qatar kan inte vänta.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading