Till lo.se Sök Meny
Stoppa slavarbetet – LO kräver att Sveriges regering ratificerar protokollet mot slav- och tvångsarbete

Stoppa slavarbetet – LO kräver att Sveriges regering ratificerar protokollet mot slav- och tvångsarbete

Idag den 2 december 2015, är det internationella dagen för avskaffandet av tvångs- och slavarbetet.

LO räknar med att Sveriges regering ska vara ledande i kampen för mänskliga rättigheter i arbetslivet och mot slavarbete. Därför måste Statsminister Stefan Löfven, med bakgrund i den svenska fackföreningsrörelsen, gå från ord till handling och ratificera protokollet till ILOs konvention nr 29 mot tvångsarbete.

Ratify_the_Protocol_Logo_

 

Vid ILOs arbetskonferens 2014 röstade den svenska regeringen för ett antagande av protokoll till konvention nr 29. Det har nu gått mer än ett år men regeringen har fortfarande inte gjort någon ansats till ratificering. Det är något som LO beklagar och uppmanar regeringen att snarast åtgärda.

Niger har ratificerat protokollet och för några veckor sedan följde Norge efter som andra land. För att protokollet inte endast ska bli ett betydelselöst dokument krävs att Sverige följer i Norges fotspår. Om inte regeringar som den svenska tar sitt ansvar och följer upp sitt beslut från ILO-konferensen 2014, riskerar andelen människor som hamnar i tvångsarbete att öka dramatiskt.

Människors arbetsvillkor i Sverige ser mycket olika ut, på den välreglerade delen av arbetsmarknaden omfattas arbetare oftast av kollektivavtal med goda villkor. För dem som tvingas arbeta utanför den etablerade arbetsmarknaden är risken stor att man utnyttjas av hänsynslösa arbetsgivare och tvingas till att utföra arbeten utan sitt medgivande. Därför är det viktigt att Sverige ger människor detta grundläggande skydd som en ratificering innebär.

EU-parlamentet beslutade i september i en lagstiftningsresolution att varje medlemsland ska ta fram en handlingsplan mot tvångsarbete inom ramen för protokollet till konvention nr 29. LO förutsätter att Sveriges regering stödjer resolutionen och utgör ett gott föredöme genom att ratificera protokollet samt upprättar en handlingsplan tillsammans med parterna på arbetsmarknaden.

Tvångs- och slavarbete måste bekämpas 21 miljoner människor runt om i världen, varav 1,6 miljoner i Europa, är enligt ILO tvångsarbetande i någon form. Det är dessutom allt fler som drabbas. Protokollet är ett bindande instrument som ska ratificeras av medlemsländerna och förtydliga ansvaret för att förebygga tvångsarbete. En ratificering innebär att skyddet för offren stärks samtidigt som förövarna kan ställas till svars i en rättslig process.

Svenska ILO-kommittén yttrade i februari 2015 att Sverige bör ratificera protokollet samt att det är ett viktigt instrument för att förebygga och motverka tvångsarbete. LO, TCO och Saco har idag skickat ett gemensamt brev till regeringen om en uppmaning att omedelbart stoppa slav och tvångsarbetet genom en ratificering av protokollet till konvention nr 29 snarast.

Hjälp till du också! Skriv ett meddelande till arbetsmarknadsministern med krav att protokollet ratificeras.

 

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading