Till lo.se Sök Meny
I Algeriet fängslas och trakasseras arbetare

I Algeriet fängslas och trakasseras arbetare

 

I det alltmer slutna Algeriet hotas människor dagligen i sin kamp för fackliga och grundläggande demokratiska rättigheter.

Den internationella fackföreningsrörelsen, ITUC (Internationella fackliga samorganisationen), uppmanar nu regeringar och fackföreningar runt om i världen att vidta åtgärder för att förbättra situationen i Algeriet.

I ett dekret från 2001 är alla demonstrationer i Alger, huvudstaden i Algeriet förbjudna. I praktiken gäller detta förbud också i alla andra städer och provinser. Konsekvensen är att minsta försök till protester brutalt slås ner. Vittnesberättelser från fackföreningsaktiva i landet beskriver hur polisen använder övervåld och hot för att kväsa minsta uppror. Vid en fredlig demonstration i mars tidigare i år arresterades 240 fackliga medlemmar och mer än 30 fackligt aktiva kvinnor blev trakasserade. Ledare för CGATA, en av organisationerna som utgör den fira fackföreningsrörelsen i Algeriet, deporteras, arresteras och förvägras att delta vid fackliga möten.

LO uppmanar nu Algeriets ambassadör i Sverige att regeringen släpper de fängslade fackföreningsmedlemmarna och respekterar fackliga organisationer att förhandla fritt och att registreras. LO uppmanar också Sveriges regering att använda sig av den EU-resolution om Algeriet som antogs i parlamentet 2015 om att grundläggande mänskliga rättigheter i arbetslivet omedelbart måste respekteras

Den globala fackliga rörelsen kommer inte att invänta reformer – övertygelsen är att det krävs ökat internationellt tryck för att åstadkomma förändring i Algeriet – och det behövs nu.

Fackligt aktiva i Algeriet behöver utbildning och träning för att kunna bygga sina egna organisationer starkare. Samtidigt krävs att den internationella solidariteten stärks. Eftersom inga utomstående fackliga representanter har tillåtits besöka Algeriet på många år kommer en internationell facklig konferens att genomföras i Alger. Den kommer att tjäna som en effektiv markering om att Algeriet måste respektera människors grundläggande rättigheter i arbetslivet när mer än 200 internationella fackliga representanter ansöker om visum för att medverka vid konferensen.

I juni börjar ILO:s 106 arbetskonferens, Algeriet är med på den långa lista av länder som har begått brott mot konventioner som landets ratificerade konventioner, i Algeriets fall rör det sig om brott mot nr 87 och 98, som reglerar rätten att organisera sig i en facklig organisation och förhandla kollektivt. Arbetstagarna som kommer att arbeta på konferensen kommer att kämpa hårt för att Algeriets regering ska tvingas till Genevé för att förklara hur man ska reformera arbetsmarknaden och öka demokratin för arbetare och fackföreningar i Algeriet.

Det finns stor risk att regeringen i Algeriet kommer att påstå att reformer och förbättringar redan har gjorts i landets rådande lagstiftningen – det är sant att reformer har gjorts men det har inte förbättrat den sociala dialogen och det har blivit allt svårare för fackföreningar att få arbeta fritt – det räcker att fråga alla de fackligt aktiva kvinnor och män som varje dag blir trakasserade och hotade i Algeriet. Det enda de försöker uppnå är ett bättre liv – därför är det hög tid att Algeriet respekterar dessa människors grundläggande rättigheter.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading