Till lo.se Sök Meny
Det är dags att lämna gamla repressiva 1800-tals idéer bakom oss!

Det är dags att lämna gamla repressiva 1800-tals idéer bakom oss!

Det är sedan länge känt att LO är kritisk till utformningen av målet att pressa ner sjukpenningtalet (9,0 till 2020) som regeringen gett till Försäkringskassan. Ska (S) lyckas uppfylla vallöftet om en mer rimlig och rättssäker sjukförsäkring måste regeringen våga vara självkritisk och dessutom höja ambitionsnivån. Precis som LO-TCO Rättsskydd nyligen konstaterade i en debattartikel brister det allt för ofta i Försäkringskassans handläggning (läs debattartikeln här!).

Samtidigt påminns vi om att moderaterna knappast kommer att vara regeringen behjälplig i arbetet för en rimligare och mänskligare sjukförsäkring. Detta åskådliggjorde Ulf Kristersson med önskvärd tydlighet idag på SVD-debatt. Tumskruvarna för socialt utsatta, sjuka och arbetslösa ska skruvas åt ännu mer om moderaterna får bestämma.

Ser vi till moderaternas partimotion om sjukförsäkringen, En sjukförsäkring som stöder återgång i arbete (Motion 2016/17:2355), staplas de repressiva förslagen ovanpå varandra. Här är några exempel:

  • Personer med vissa psykiska diagnoser ska ställas inför en ännu tajtare tidsgräns än idag och prövas mot normalt förekommande arbete redan efter sjukdag 90.
  • Den bortre tidsgränsen efter 2,5 år i sjukförsäkringen (stupstocken) ska återinföras.
  • Lägre ersättningsnivåer.
  • Ytterligare en karensdag införs efter två veckors sjukskrivning, mellan sjuklön och sjukpenning osv.

Visst behöver socialdemokraterna självkritiskt ompröva och lägga om delar av sin politik. Men när det gäller moderaterna handlar det om en uråldrig världsbild som är svår att rubba. De håller envist fast vid övertygelsen om att mer piska och repression krävs för att väcka “ett sovande folk“, som lider av bidragsnarkomani.

Moderaterna må kalla sig “nya” och en del av dem är unga. Men deras idéer är mycket gamla. De står i grunden för en återgång till den gamla stigmatiserande fattigvården, som gällde innan folkhemsbygget startade. De tycks fortfarande tro att sjuka blir friskare av att bli fattigare.

Moderaterna har dock varken stöd i beprövad erfarenhet eller i forskningen. Ska vi, precis som OECD, IMF och andra seriösa bedömare insett, öka tillväxtförutsättningarna och modernisera ekonomin krävs fler jämlikhetsreformer. Inte minst handlar det om, tvärtemot vad moderaterna föreslår, att reparera och bygga ut socialförsäkringarna. Det är dags att lämna högerns gamla repressiva 1800-talsidéer bakom oss!

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading