Till lo.se Sök Meny
Om lyhördhet och viljan att samtala

Om lyhördhet och viljan att samtala

Jag har aldrig tidigare bloggat om en nekrolog. Detta blir första gången för mig.

Anledningen är att jag i helg i DN  och Länstidningen (LT) läste Thage G Petersons varma och välskrivna nekrolog över Nils G Åsling. Den texten väckte många tankar hos mig. Där  finns respekten för en intellektuellt hederlig politiker från ett annat parti, ett annat block. Där finns en vilja att förstå. Att inte bara fokusera på det som skiljer, utan även se likheterna. Men där finns också en nyfikenhet. Varför kom de ibland, trots många gemensamma erfarenheter, fram till olika slutsatser?

Thage G Petersons ord blir en hyllning till det demokratiska samtalet och till en person som stärkte detta från ett annat perspektiv än hans eget. Orden påminner oss om värdet i och vikten av att lyssna till andra åsikter och perspektiv än de som är våra egna. Den strävan fanns där hos båda två. Man förstår varför socialdemokraten Thage G och centerpartisten Nils G blev vänner.

Nu har två goda demokraters och folkrörelsemänniskors samtal upphört. Båda förtjänar vår respekt. Lyhördheten och viljan att samtala är en nödvändig byggsten i vår demokrati.

Tack för att du påminner oss om detta, Thage G Peterson!
Vila i frid Nils G Åsling!

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading