Till lo.se Sök Meny
Sverige tar ytterligare steg för rättvis globalisering – Stefan Löfven utsedd att leda ILO kommission

Sverige tar ytterligare steg för rättvis globalisering – Stefan Löfven utsedd att leda ILO kommission

ILO (International Labour Organisation) lanserar nu en global kommission för framtidens arbetsliv. Detta mycket viktiga arbete kommer att ledas av Sveriges statsminister, Stefan Löfven, tillsammans med Mauritius president.

För LO är det mycket glädjande att Sveriges statsminister antar utmaningen att axla det tunga ansvar som kommissionens arbete innebär. LO förutsätter att den svenska arbetsmarknadsmodellen kommer att tjäna som förebild för formandet av det globala framtida arbetslivet.

Underskottet på mänskliga rättigheter på den globala arbetsmarknaden är alarmerande. ITUC (International Trade Union Confederation) visar i sin senaste undersökning att oron bland människor vad gäller underskottet på drägliga arbetsvillkor ökar. Behovet av en mer rättvis globalisering är stort. Grundläggande för att uppnå ett hållbart arbetsliv i framtiden är rätten att organisera sig fackligt, att regeringar respekterar mänskliga rättigheter och att företag kan investera och drivas hållbart.

När Stefan Löfven och Sveriges regering lanserade initiativet, Global Deal, vid FN förra året adresserade han just dessa utmaningar. Global Deal får nu alltfler anslutna företag, fack och organisationer, däribland ILO och OECD. LO ser att i kommissionens arbete kommer Global Deal att kunna bidra till att skapa goda förutsättningar till att forma framtidens arbetsliv genom stark partsamverkan och respekt för fackliga rättigheter.

Kommissionen kommer att bestå av ca 20 experter från olika länder och de kommer bistås av ILO i framtagandet av rapporten.

Kommissionen främsta uppgift är att ta fram en oberoende rapport om hur framtidens arbetsliv ska uppnås, som erbjuder anständigt och hållbart arbetsliv för alla. Rapporten kommer att presenteras vid ILO:s hundraårsjubileum, 2019 och utgöra en viktig del i formandet av ILO:s framtida uppdrag.

Rapporten kommer bl. att ta sin utgångspunkt i fyra av framtidens utmaningar som förts fram av ILO:s generaldirektör, Guy Ryder, -anständiga arbetsvillkor, arbetslivets organisering, samhällen och staters styrning. Kommissionen förväntas också ta sig an många av vår tids fundamentala frågor om hur ett snabbt förändligt arbetsliv ska organiseras samtidigt som mänskliga rättigheter respekteras.

Under det senaste året har ILO:s nationella treparsorgan – arbetsgivare, fack och regeringar i mer än 110 länder genomfört nationella och regionala konferenser om framtidens arbetsliv. Resultaten från dessa konferenser kommer också utgöra en viktig utgångspunkt för kommissionens arbete. Dessa konferenser har hållits gemensamt i norden, och 2018 blir det Sveriges tur att stå som värd.

Att Sveriges regering med Stefan Löfven i spetsen fortsätter att bidra och arbeta för att den globaliserade ekonomin ska blir mer jämlik är positivt. Det visar återigen att Sverige har en statsminister som vill göra skillnad både i Sverige och i världen, det är något som LO vill stödja och bidra till.

 

 

 

 

 

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading