Till lo.se Sök Meny
Det (s)kaver i sjukförsäkringsfrågan…

Det (s)kaver i sjukförsäkringsfrågan…

I veckan twittrade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll vidare en replik från statsministern: ”Det ska löna sig att arbeta och när du arbetar ska du kunna leva på din lön.” På detta replikerade redaktören för Elektrikern Anna Norling: ”Vore toppen om det även gick att överleva för den som inte kan arbeta.”

TWitter Norling

Replikskiftet visar med önskvärd tydlighet att det är någonting som skaver inom arbetarrörelsen, nämligen sjukförsäkringen. Anna Norling är ju långt ifrån den enda skribenten i arbetarrörelsen som pekat på problemen i sjukförsäkringen. Det har också andra nyligen gjort, exempelvis Aftonbladet (16/5 och 13/7), Arbetet (2/2), Östra Småland (18/9), Norrländska Socialdemokraten (12/10) m.fl.

Från fackligt håll har LO varit tydlig i sin kritik, inte minst när det gäller regeringens målstyrning av Försäkringskassan. LO-förbunden är dock inte ensamma om att lyfta fram kritik mot hur sjuka behandlas. Idag hörs även kritik från TCO-förbund. Lärarförbundet (LF) har exempelvis i sin senaste budgetkommentar lyft fram kritik mot att ”ingången i sjukförsäkringen skruvats åt och tillämpningen av den så kallade rehabiliteringskedjan skärpts, (tidsgränserna när arbetsförmågan hos en sjuk prövas inte bara mot det egna yrket utan mot hela arbetsmarknaden). Detta innebär att fler av Lärarförbundets medlemmar nekas eller blir av med sin sjukpenning – något som drabbar en redan utsatt grupp.”

Just nu ligger en motion (2017/18:1904), skriven av socialdemokraterna Eva-Lena Jansson, Helen Pettersson och Lennart Axelsson, på riksdagens bord. I motionen lyfter de socialdemokratiska riksdagsledamöterna fram krav på en ”översyn av sjukförsäkringens tidsgränser och Försäkringskassans tillämpning av rättspraxis i syfte att säkerställa en rättssäker sjukförsäkring som ger ekonomisk trygghet vid sjukdom.” Detta är krav som LO tidigare fört fram. Motionen ska behandlas av riksdagen före årsskiftet.

I helgen ordnar Solrosuppropet och andra organisationer en manifestation för att protestera mot ”Försäkringskassans behandling av sjuka, skadade och funktionshindrade”. En inte allt för vågad prognos är nog jag och LO i närtid lär få anledning att återkomma i frågan…

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading