Till lo.se Sök Meny
Partisympatier i Västsverige

Partisympatier i Västsverige

Igår presenterade SCB sin stora partisympati undersökning för hösten. En nyhet var att opinionssiffrorna var nedbrutna på regional nivå. Självklart ska vi därför kommentera hur opinionen ser ut i Västra Götaland och Halland som precis som LO-distriktet bildar regionen Västsverige.

En liten markering skall göras att felmarginalen i mätningen är ganska stor, liksom andelen osäkra väljare (18%) på riksnivån. Men mätningen ger ändå en god indikation kring hur västsvenska väljare tänker just nu. Att det finns många osäkra betyder självklart att det finns många väljare att vinna för alla partier så vi kan räkna med att valkampen drar igång ordentligt redan efter jul.

urklipp från SCBs hemsida

Det mest intressanta ur ett LO perspektiv är siffrorna för S, SD, V och M som är de största partierna bland LOs medlemmar i tidigare mätningar. (Den här har ännu inte släppt data om facktillhörighet).

Om vi jämför med siffrorna på riksnivå så kan vi se att de stämmer hyfsat överens med riksnivån med ett viktigt undantag. Socialdemokraternas opinionssiffror i Västsverige ligger betydligt under riksnivån, även med felmarginalen medräknad. Socialdemokraterna är starkast i norra Sverige.

S får 29,4 procentenheter jämfört med 32,6 på riksnivå
SD får 15,3 jämfört med 14,8 på riksnivå
M får 23 jämfört med 22,2 på riksnivå
V får 7,4 jämfört med 7,0 på riksnivå

Tittar vi tillbaka ett par år så vet vi att opinionen i Västsverige i stort sett följer opinionen i riket (se tabell nedan). Det verkar dock som att glappet mellan riksnivå och regional nivå långsamt verkar öka för Socialdemokraterna. Nu vet vi att röstsplittringen har ökat de senaste åren och var tredje väljare röstar på olika partier i olika val så det behöver inte betyda så mycket på det lokala planet men om dessa siffror översätts på kommun och regionval så har Socialdemokraterna ett rejält arbete att göra i Västsverige för att nå framgång i 2018 års val. 

Partiernas linjer lokalt och på riksplanet följer varandra men för S i Västsverige hänger inte den lokala opinionen med riksnivåerna. Klicka för större bild. Källa SCB

Eftersom bilderna är små ska jag försöka redovisa Socialdemokraternas utveckling.

Från att november 2014 varit lika stora eller till och med något större i Västsverige hände något i opinionen i Västsverige under 2015 och i november 2015 var skillnaden 1,9 procentenheter. I november 2017 är skillnaden 3,2 procentenheter mellan Socialdemokraternas sympatier i Västsverige jämfört med riksnivå.
Var har väljarna tagit vägen? Det är svårt att ge ett entydigt svar men SD har gått från att vara mindre i Västsverige än i riket till att vara större i Västsverige än i riket men den förflyttningen har skett efter 2015.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading