Till lo.se Sök Meny
Slaveri pågår trots mänsklig rätt till frihet

Slaveri pågår trots mänsklig rätt till frihet

Har du sett den, SVT:s samling av dokumentärfilmer om vår tids slaveri? Enligt FN-organet International Labour Organisation jobbar runt 40 miljoner människor under slavliknande villkor idag. Jämförande tanke: alltså motsvarande fyra gånger Sveriges befolkning.

Det är en mänsklig rättighet att vara fri och att få arbeta under anständiga villkor. Att ganska många ändå tar sig rätten att ta ifrån andra sin, är en sann skandal som pågår mer eller mindre öppet. Det måste få ett slut.

Mary var mamma. Hon var någons fru. Syster. Vän. Hon var också hushållsarbetare i ett privat hem i främmande land. Efter en arbetsplatsolycka blev hon hemskickad som ett paket man bara ville bli av med. Hon var så svårt skadad att hon dog på sjukhus i hemlandet – och därmed slapp arbetsgivare och värdlandet att betala ut försäkring.

Tyvärr är hon inte unik i sitt öde. Många människor ser absolut ingen annan möjlighet till försörjning utan tvingas lämna sina barn hemma i flera år. För att chansa på att det går hyfsat väl att skrapa ihop en inkomst på en så osäker plats utan insyn som ett privat hem utomlands, med få eller inga möjligheter till kontakt med någon som kan stötta och hjälpa. Sexuella övergrepp, misshandel och andra undermåliga arbetsvillkor förklarar hur det kommer sig att människor dör varje vecka på grund av fall från hög höjd.

Ibland blir man påmind om hur omänsklig mänskligheten kan vara. Det är lätt att bli både arg och modstulen.

Men de goda krafterna är starka och decennium efter decennium förbättras de facto liv och vardag för miljontals fler. Världens samlade viljeinriktning mot bättre levnadsvillkor avseende demokratiska rättigheter, försörjning, hälsa och klimat är tydlig: framåt och bättre ska det bli. Inom FN samarbetar vi globalt för att uppfylla konkreta mål i det syftet, i det så kallade Agenda 2030.

Även här hemma kan vi göra bättre. Vi har haft svenska fall där hushållsarbetare blir utnyttjande och lurade på ersättning. Låt oss ödmjukt hoppas att inga kefala-liknande anställningar längre göms i svenska källare. Men för säkerhets skull och för att kratta i manegen har Sveriges rödgröna regering föreslagit att vi ska ansluta oss till ILOs konvention om anständiga anställningsvillkor för hushållsarbetare. Det skulle innebära att arbetsgivaren blir skyldig att ge den anställde skriftlig information om arbetsvillkoren, och sanktioner om arbetsgivaren missköter sig. Ganska rimligt ändå.

Det känns möjligen abstrakt att name-dropa internationella konventioner som en lösning på högst konkreta problem. De flesta kan nog relatera till andra människors olycka och därför se till att göra rätt. Men det är relevant för lagar och regler gör skillnad, även där problemen sällan bubblar upp till ytan. Regler ger rättesnören och signaler om vad som accepteras och inte. Det får folk att i slutet av dagen bry sig, om så för att de måste i hot om vite. För alla inser tyvärr inte att det enda som skiljer dem själva från Mary, är tur och ödets nyck.

 

Denna text är även publicerad i Östra Småland 181024.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading