Till lo.se Sök Meny
SD är Moderaternas nyttiga idioter

SD är Moderaternas nyttiga idioter

Det har börjat röra på sig i regeringsfrågan. Samtidigt som Socialdemokraterna har börjat förhandla om att lösa upp blockpolitiken och bilda en samlingsregering med MP, C och L har ett nytt block bildats – Det konservativa högerblocket med M, KD och SD.

Det manifesterades mycket tydligt igår när Sverigedemokraterna gav beskedet att när deras budgetförslag faller kommer de att rösta på Moderaternas. Ett besked som innebär att något av partierna C, V eller L kommer att behöva rösta för en övergångsbudget, eller en annan budget, från S och Mp för att den ska vinna, en nedlagd röst räcker inte. Skarpt läge alltså.

Sverigedemokraternas besked betyder att Jimmie Åkesson i princip ger upp sin oberoende ställning som påtryckare och kapitulerar till Ulf Kristersson. Kravretoriken är borta. SD är ett högerparti vars politik är så lik Moderaternas att de är villiga att ge upp den.

Med Jimmie Åkessons besked borde också den del av Sverigedemokraternas väljarkår som tror att de röstar på ett anti-etablissemangsparti som vill röra om i grytan inse att Sverigedemokraterna inte är något annat än moderaternas nyttiga idioter. De är det enda parti som fastställer att de röstar på ett annat partis budget utan krav eller förhandlingar.

Att Moderaterna på det här sättet får ett aktivt stöd från SD, fast utan att be om det, innebär också att Kristersson kan hävda att han inte behöver förhandla med SD. De stödjer frivilligt en moderat budget. Något som i sin tur kan innebära att det interna trycket i C och L ökar.

Frågan bör ju naturligtvis ställas till Annie Lööf och Jan Björklund, vilken kravlista har de till Ulf Kristersson för att också stödja en moderat budget och Kristersson som statsminister. Bollen ligger i de små partiernas knä.

För de LO medlemmar som röstat på SD borde också beskedet vara tydligt. Med en Moderatregering med stöd från SD kommer det att bli försämringar i LAS, försämringar av strejkrätten och en ännu mer otrygg arbetsmarknad. Klyftan mellan lön och pension kommer att öka, välfärden kommer att privatiseras och allmänna värden kommer att säljas ut. Frågan är om det var det som de ville ha?

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading