Till lo.se Sök Meny
Låt oss våga prata om facket! Gästblogg av Jack Lemoine

Låt oss våga prata om facket! Gästblogg av Jack Lemoine

I min roll som skolorganisatör för LO-distriktet i Västsverige jobbar jag tillsammans med flera andra fackligt aktiva skolinformatörer stenhårt med att träffa så många elever på gymnasiet som möjligt. Vi kan intyga att elevernas kunskap om arbetslivets villkor och regler är för dålig.

foto: Lars Forsstedt

Vad ska jag få för lön? Måste jag jobba övertid? Har jag rätt till ersättning om jag är sjuk? Jag har inte fått något anställningskontrakt… har jag rätt till det? Kan min chef välja att säga upp mig hur som helst? Vad händer om jag skadar mig på jobbet? Har jag rätt till semesterersättning? Kollektivavtal? Vad är facket och varför skulle jag lägga mina hårt förvärvade pengar på att gå med där?
Utan kännedom om hur svensk arbetsmarknad ser ut och regleras riskerar man inte enbart att framstå som pinsamt oinformerad – värre är det att man löper även betydligt större risk att bli utnyttjad eller lurad, något vi kan se att ungdomar och nya svenskar i betydligt högre utsträckning råkar ut för.

Och det här är inte bara surt för den drabbade individen, denna okunskap är en också en viktig nyckelbit för dem som vill förstå trenden varför färre ungdomar (18–24) och nya svenskar är med i facket.

För vem vill betala hundratals kronor/månad till en organisation som man inte vet vad den gör? Och där man saknar kunskap att väga medlemskapets kostnad mot värde?

Vill vi på allvar bryta den trenden och säkerställa att svensk arbetsmarknad även i framtiden kommer innefatta starka och handlingskraftiga fackförbund måste vi bli bättre på att förmedla denna kunskap! En stor del utav gymnasietiden ägnas åt att ge eleverna kunskap och kompetens som efterfrågas utav arbetsmarknaden. Då kunde man tro att eleverna också får lära sig det mest grundläggande om hur den svenska arbetsmarknaden ser ut och fungerar, och hur man anställd kan vara med och påverka sin arbetsplats. Så är det inte.

Och här behöver vi alla hjälpas åt! Facklig skolinformation är bara en väg framåt. Prata med din vän, din nya kollega, dina barn eller släkting om vad det där kollektivavtalet som reglerar majoriteten dem svenska löntagarnas arbetsvillkor faktiskt är för något, och vad det kommer ifrån! Vad man har för rättigheter och skyldigheter som löntagare i Sverige?
Och då menar jag inte ett samtal vars syfte är att skuldbelägga någon för att hen inte är med i facket. Se det som ett informativt samtal utav välvilja, både för individen och för svensk arbetsmarknad. Sen kommer såklart inte alla välja att gå med, men då väljer man att stå utanför efter ett ett rationellt och informativt val, och förhoppningsvis inte genom blotta okunskapen.

Jack Lemoine

Jack Lemoine

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading