Till lo.se Sök Meny
7,5 miljarder bjudet

7,5 miljarder bjudet

Mer pengar till välfärden! Äntligen är tävlingen på rätt sida jämlikheten.

Men vad är det partierna tävlar om och vad betyder det egentligen om kommuner och regioner får 2,5 miljarder mer att använda till verksamhet. Vad betyder 5 eller 7,5 miljarder för kommunsektorn?

Nya pengar till välfärden är naturligtvis bra. Men om vi ser att skattekvoten är 240 miljarder lägre nu än för tjugo år sen så är det inte så imponerande. Det behövs helt enkelt ännu mer fördelningspolitik. Det räcker inte att prioritera “det ekonomiska handlingsutrymmet” eller att ställa en satsning mot en annan.

Men jag undrade vad skillnaden blir för kommunsektorn om det blir 5 eller 7,5 miljard. Om vi ser till en medelstor kommun (ca 35 000 invånare) så blir skillnaden ungefär att man kan anställa 20 personer eller 30 personer tack vare de nya statliga pengarna . Falköping i Västra Götaland är en sådan typisk kommun, där jobbar idag över 3200 personer. Så tillskottet blir någonstans strax under en procent på totalen oavsett. En procent som om den riktas till rätt plats självklart kommer att innebära stor skillnad för just de verksamheterna men kanske inte så mycket om man slår ut det på alla kommunens tjänster.

2020 års förändringar av det kommunala utjämningssystemet är en annan faktor som spelar in här. Det innebär till exempel för Göteborgs del att oavsett om det blir 5 eller 7,5 miljarder så kommer inte tillskottet att motsvara det kommunen fick minskat utjämningsbidrag till årets budget.

Politiken blir som ett nätcasino med erbjudanden men också dolda avgifter.

Regeringen behöver klä sina ord inte bara i symboler och “satsningar” utan i rejäla strukturreformer. Oppositionen får väl fortsätta att bjuda över men att tro att en stabil politisk grund baseras på M, KD och V med stöd av SD är nog att tro lite väl mycket. Nästa steg är väl en misstroendeförklaring mot finansministern för att statsbudgeten inte innehåller det oppositionen vill.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading