Till lo.se Sök Meny
La Belle Epoque – så börjar vi om igen

La Belle Epoque – så börjar vi om igen

Jag lyssnade på Kents låt La Belle Epoque i morse på väg till jobbet. La Belle Epoque var från början benämningen på en fredlig och blomstrande tid i Frankrikes historia som fick ett brutalt slut vid första världskrigets utbrott.

Det som fastnade idag var hur nära det läget vi är idag. Hela världen har lagt i bromsarna. Miljontals jobb riskerar att försvinna. Åtminstone tillfälligt. En mörk tid med minskad efterfrågan, minskad tillväxt och minskad framtidstro kan vänta bakom hörnet.

Alla för alla

Men det är också en möjlighet. Det är tydligt att det inte skriks efter entreprenörer och finansinstitut för att rädda situationen. Det är tydligt att behovet av starka fackföreningar finns kvar. Det är tydligt att det gör stor skillnad att vi har en regering som vet vilka instrument som som gäller för att rädda företagen och jobben. Som gör det bättre för alla.
Vi ser också hur människor hjälper varandra, stöttar varandra, finns där för varandra, utan tanke på egen vinning. Det goda segrar.

En för en

Det är dock tydligt att det kommer att ske utan medverkan från de stora företagen. De som permitterar ena dagen och betalar ut aktieutdelning den andra. Där resultaträkningen är viktigare än de anställda. Det här är en svår tid. Då ska vi kunna räkna med att även de besinnar sig i sin girighet och bidrar till att kunna starta om maskinerna när det finns möjlighet.

Så börjar vi om igen

Allt ger ändå en förvissning om att allt det jobb som arbetarrörelsen gjorde under 1900-talet inte är bortkastat, men det behöver göras igen. Nu strömmar medlemmarna in i fackförbunden. Låt oss nu starta en resa för att bilda och engagera dem för en framtid där vanligt folk går före. Där inte dina föräldrars plånboks tjocklek avgör dina livschanser. Det är nog nu.

Ett av de fånigaste citaten som finns är att på kinesiska är tecknet för kris och tecknet för möjlighet likadant.

Men ur den här krisen föds faktiskt en möjlighet för den nystart som arbetarrörelsen så förtvivlat behöver. En nyfunnen insikt om att kampen inte är vunnen och att vi behövs lika mycket nu som någonsin tidigare.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading