Till lo.se Sök Meny
Vill Sverigedemokraterna avskaffa en kritiskt tänkande arbetarklass?

Vill Sverigedemokraterna avskaffa en kritiskt tänkande arbetarklass?

Vad händer med folkbildningen när Sverigedemokraterna (SD) får bestämma? På nationell nivå vill partiet skära ned stödet till studieförbund och folkhögskolor med över en miljard kronor.

Mina egna möjligheter till utbildning och utveckling hade begränsats med Sverigedemokraternas politik. Varför vill dom egentligen avskaffa en kritiskt tänkande arbetarklass?

Jo, kan det ha att göra med att kritisk tänkande människor inte lika lätt går på enkla lösningar på svåra samhälles frågor?

Det finns såklart inga enkla svar på svåra frågor.

Men är det verkligen slöseri med skattemedel att bilda arbetare? Det kan vara lätt att tro det när en lyssnar på Sverigedemokraterna som faktiskt föreslår att folkbildningen ska få en miljard kronor mindre pengar kommande år, för att folkbildningen är onödig.

Under tre års tid har jag utbildats på folkhögskola.

Den största delen av tiden utbildades jag efter jobbet, på kvällstid och ibland även på helger. Det var då vi samlades, varje torsdagskväll för att vässa våra argument. För att stärka oss i kritiskt tänkande. Vi bildade varandra i arbetarrörelsens värderingar och planer lades för ett bättre samhälle för sådana som oss, arbetarklassen. Vi lärde oss mycket genom gemenskapen, att läsa material, diskutera, argumentera.

Genom praktiskt övning lärde vi oss hur vi kan påverka samhället, arbetsplatsen, politiken och blev rustade ledare för framtiden. Folkbildningen har alltid varit en viktig fråga för arbetarrörelsen, rätten till utbildning och mänsklig utveckling är några av demokratins viktigaste byggstenar.

Jag är tacksam över möjligheten som jag fick genom folkbildningen, möjligheten att bli en mer kritisk tänkande person. En person som vågar tro på ett bättre samhälle och att jag, som undersköterska faktiskt kan påverka, på alla nivåer.

Den här möjligheten för mig hade inte varit möjlig om Sverigedemokraterna hade fått bestämma, dem anser nämligen att det är slöseri med skattepengar. Slöseri med skattepengar att en undersköterska får lära sig mer om samhället och hur en kan påverka.

Sverigedemokraterna tycker inte att folkbildning ska vara för alla, bara för vissa, eftersom alla skattebetalare inte har samma intressen.

Det är en väldigt farlig retorik.

Retoriken slår som vanligt mot de svagare i samhället.

Låter vi Sverigedemokraternas planer gå igenom med slakten av folkbildningen kommer vi få betala ett högt pris genom en försvagad demokrati.

Där inte alla inte ges möjlighet till utbildning.

Där alla inte ges möjlighet att växa som människor.

Där alla inte ges möjlighet att nå sin fulla potential.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading