Till lo.se Sök Meny
Har CUF rätt?

Har CUF rätt?

OK så här: CUF har identifierat ett tydligt problem. Ungdomsarbetslösheten är skyhög och har ökat supermycket under pandemin.

Deras förslag på lösning är att det ska vara lättare att flytta på andra som redan jobbar. Ganska kass lösning. Väl paketerad för att väcka debatt.

Innan pandemin fanns det mer än 100 000 lediga jobb men också mer än 100 000 arbetslösa. Problemet finns fortfarande kvar. Det stavas kompetensförsörjning. Svårt ord. Komplicerat att lösa.

Att försämra anställningstryggheten löser dock inte den strukturella arbetslösheten. Snarare behövs mer trygghet genom att människor får möjlighet att utveckla sin kompetens, ta mer avancerade uppgifter och lämna plats åt nya.

Vi behöver också se hur vi kan skapa nya jobb som bygger på ökande produktivitet. Det är inte fler cykelbud eller påspackare som behövs för att utveckla Sverige. Det behövs välutbildade medarbetare i välfärdens alla delar, inom byggbranschen och inom industrin och självklart på massor av andra platser i samhället.

Här har den socialdemokratiskt ledda regeringen faktiskt gjort stordåd. Sedan 2017 har antalet platser på yrkeshögskola ökat med 75 procent. Men det behövs massor av andra åtgärder också. Korta, halvlånga, långa utbildningar. Individuellt anpassade planer. En del finns det en struktur för medan annat känns lite avlägset, inte minst på grund av slakten av arbetsförmedlingen som skapat helt nya förutsättningar för arbetsmarknadspolitiken.

En stor propp för att fler ska få jobb är att ett grundkrav på arbetsmarknaden idag är en gymnasieexamen. En hel del klarar inte det av olika skäl. Andra har kommit till Sverige sent. En del behövde inte det när de började jobba för x antal år sen. Men löser vi deras utbildning eller om de kan få utbildning på en arbetsplats så finns det jobb att ta. Inte från andra utan sådana som redan idag finns behov av.

Det är lätt att vifta bort CUF för att de är så verklighetsfrämmande. Men en sak har de rätt i. Unga behöver komma in på arbetsmarknaden. Att sparka ut de som redan är där för att bereda plats är fel väg att gå. Hur gör vi rätt?

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading