Till lo.se Sök Meny
Vems strid är det egentligen?

Vems strid är det egentligen?

Åkte nyss förbi en spårvagn utanför mitt kontorsfönster. ”Redo att ta strid för välfärden” stod det i versaler över hela vagnen. Men vilket parti var det som lagt en miljon på att måla en spårvagn med det härliga budskapet?

Partispårvagn i Göteborg 18 augusti 2022

Om det har gått någon förbi så är det valrörelse. Det handlar mycket om trovärdighet. Om din plånbok.

Men också om hårda tag. Allt vildsintare förslag om hur förortens ungar ska dompteras.

Väldigt lite om konsekvenser. Konsekvenser av typen – om vi ska göra något jättedyrt – hur ska det betalas?

Man kan ju göra som Socialdemokraterna och låta ökade intäkter i ett system gå tillbaka till de som har bidragit till dem. (Sen behöver nog hela systemet med elavgifter ses över). Läs gärna ordförandena i LO-distrikten i södra Sveriges kommentar kring det.

Eller så kan man göra som Moderaterna och lova ökade satsningar i stort och smått och samtidigt lova att minska möjligheter för kommuner och regioner att göra allt det där med hjälp av gigantiska skattesänkningar, framförallt för de rika.

Den politiska rapporteringen är som vanligt mer intresserad av vem som tar vem efter valet än att granska förslagens konsekvenser, både av genomförande och finansiering. Det är förstås bekvämt för partierna men skapar ett svårt jobb för väljarna som måste tränga igenom lager av snömos innan man kan se vad förslagen egentligen innebär.

För mig personligen är det ganska lätt. Jag vet att det enda sättet att, på lång sikt, minska kriminalitet och social utsatthet är att satsa på välfärden, skolan, fritiden, jobben och bostäderna. Då går det inte att sänka skatten för alla som redan har det ganska gott. Jag är redo att ta strid för välfärden. Därför jobbar jag för en socialdemokratisk valseger.

För vår fackliga valrörelse handlar om att ha hela svaret. För vi vill både ha trygga jobb och trygghet i vardagen. Då finns det bara ett parti som levererar.

Just det, spårvagnen. Vilket parti är det som är redo att ta strid för välfärden? Det är ett parti som sedan länge är med och styr i båda våra västsvenska regioner med resultat att det är längre vårdköer och färre vårdplatser än någonsin. Som är med idag och styr i Göteborg med resultat att man gör nedskärningar i socialtjänsten. Det är möjligt att de är redo att strida för välfärden. Men det är en strid som KD redan har förlorat.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading