Till lo.se Sök Meny
Glöm inte det glömda valet!

Glöm inte det glömda valet!

Över sextio procent anser att sjukvården är en av de tre viktigaste valfrågorna. Men ändå är det bara fyra procent av väljarna anser att regionvalet är det viktigaste valet. Antingen har samhällskunskapen i skolan eller public service misslyckats totalt med sitt uppdrag. Mindre än halva väljarkåren vet att det är regionerna som styr sjukvården. Ändå är det rikspolitiken som helt dominerar de nationella medierna och kommunalpolitiken som dominerar de lokala.

LO-distriktet i Västsverige har därför skapat en valfilm för att bidra med den enkla konsumentupplysningen att det är moderatledda styren i Västsveriges båda regioner (Västra Götaland och Halland). Det har lett till att vårdplatserna minskar, att personalen sliter ut sig och lämnar och att regeringens tillskott till till exempel förlossningsvården fastnar i skattkistan istället för att komma ut till verksamheterna.

Det är underligt att de politiska konflikterna inom vårdpolitiken är lägre värderade i medierna än de inom integrationspolitiken eller den ekonomiska politiken. Men skillnaderna är faktiskt stora.

Det handlar om hur partierna ser på personalens arbetsmiljö och lön, om man vill privatisera eller ta tillbaka kontrollen och om man tycker att det är dags att stoppa byråkratiseringen och satsa på fler vårdplatser i stället för fler administratörer som är fallet i moderatstyrda regioner idag.

För LO är sjukvården arbetsplats för tusentals LO-medlemmar inom Kommunal. De beskriver hur de aldrig får möjlighet till återhämtning. Att aldrig ha tillräckligt många kollegor runtom sig. Deras beskrivningar är skrämmande. Efter två år av stenhårt arbete i pandemin så skulle sommaren äntligen ge lite ledigt. Men då saknas det semestervikarier och ordinarie personal uppmanas att korta sina semestrar eller lägga den vid annan tid. Den moderata personalpolitiken är kort sagt värdelös.

Allt kommer inte att bli bra dag ett om Socialdemokraterna får styra. Men det ger helt andra förutsättningar för en långsiktigt positiv utveckling där marknadsexperimenten får stå tillbaka och där vårdens yrkesgrupper får bli mer delaktiga.

Så tveka inte vad det handlar om när du har den blå lappen för regionvalet i näven i valbåset. En röst på Socialdemokraterna är det smarta valet, inte minst för personalens skull.

P.S. kolla gärna in, gilla, och dela vår valfilm

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading