Till lo.se Sök Meny
Tillägget till barnfamiljers bostadsbidrag

Tillägget till barnfamiljers bostadsbidrag

Regeringen och Sverigedemokraterna har nu aviserat att de förlänger det tillfälliga tillägget till barnfamiljer som har bostadsbidrag till och med 30 juni 2025. Så långt är det ett bra beslut. Men samtidigt så beslutar Regeringen och dess stödparti att ersättningen ska trappas ned.

Detta är ett stöd som beräknas nå i snitt 100 000 barnfamiljer under 2025. Det är familjer med barn som har det största behovet. Regeringen menar att ekonomin hämtat sig så mycket att det är motiverat. Om det är så att ekonomin återhämtat sig då, så är väl det gott och väl. Men samtidigt så är ett mer troligt scenario att de priser som påtagligt har ökat, inte kommer att sänkas. Möjligen kanske de ligger still och inte ökar ännu mer.

De 100 000 barnfamiljer som kommer att få detta reducerade stöd, kommer sannolikt inte sätta in pengarna på ett ISK konto. Dessa barnfamiljer kommer istället att konsumera pengarna. När hyran är betald, så används pengarna till mat, kläder, hygienartiklar med mera. Således kommer pengarna, om än på marginalen, bidra till att stimulera ekonomin och få hjulen att snurra.

I den allmänna debatten talas om vikten av att barn får ta del av meningsfulla fritidsaktiviteter. Inte minst i ljuset av den rekrytering av så kallade barnsoldater som pågår. Den reducering av tillägget som minskar dessa barnfamiljers ekonomi, med knappt 800 kronor per månad, kan mycket väl bli orsaken till att ”Lisa” får sluta på sin gympa och att ”Mohammed” inte kan fortsätta med fotbollen.

Värt att notera är att besparing ligger på cirka 250 miljoner kronor jämfört med om reduceringen uteblivit. Detta ska jämföras med förslaget om en skattefri grundnivå för ISK-konton som bedöms minska skatteintäkterna med 7 miljarder kronor från 2025 och framåt. Detta visar med betydande tydlighet att sittande regering och Sverigedemokraterna inte vill minska ojämlikheten. Det är högerpolitik i dess renaste form.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading