Till lo.se Sök Meny
Vill du gå framåt? Gå i podd-cirkel!

Vill du gå framåt? Gå i podd-cirkel!

På senare tid har LO intensifierat sitt arbete med att bidra till Sveriges totalförsvar och vår civila beredskap. Anledningarna är flera. Under pandemin fortsatte runt 94 procent av LO-förbundens medlemmar att jobba på sina ordinarie arbetsplatser. Våra medlemmar kan inte arbeta hemifrån och vi vet att våra yrkesgrupper oftast står i främsta ledet när krisen kommer.  

En annan orsak är kriget i Ukraina, där vikten av ett fungerande civilt försvar regelbundet framhålls. Det höjer moralen och underlättar vardagslivet om elen kommer tillbaka, bränder släcks och vården fortsätter fungera. Apropå yrkesgrupper som återfinns inom LO-familjen. 

En tredje orsak är klimatförändringarna och den ökade förekomsten av extremväder. Det är svårt att ens bedöma hur stora effekterna kommer att bli kommande år, men årsnederbörden i Sverige har ökat med runt 15 procent på 50 år. Statens geotekniska institut varnar för att Sverige kommer att drabbas av sex gånger fler jordskred årligen. Det är troligt att effekterna på arbetsmarknaden kommer att bli stora. 

Tillsammans med LO Mervärde har LO lanserat ”Folklådan” som ger dig möjlighet att öka din egen krisberedskap. Nu finns även komplementet ”Beredskapsmat” som fyller på med torrvaror och recept. Men nästa steg måste bli att få igång diskussionen på arbetsplatser och bland fackligt förtroendevalda. Varför är krisberedskap en facklig fråga? Vad kan och bör jag göra på min arbetsplats? 

Därför har LO tillsammans med ABF tagit fram en studiecirkel som vi kallar ”Facklig beredskap”. Cirkeln är poddbaserad, vilket innebär att du lyssnar på ett poddavsnitt inför varje cirkelträff. Lanseringen sker i detta nu, eftersom vecka 39 är Beredskapsveckan – och årets tema är ”Sätt igång”. 

Det finns inget att vänta på – nu är det dags att sätta igång på allvar. Börja med att titta på den film som berättar mer om innehållet i studiecirkeln ”Facklig beredskap”. Därefter är det dags att suga tag i några kamrater, lyssna på första poddavsnittet, och samlas till en första cirkelträff. 

Vi i facket har alltid tagit ansvar för Sverige och Sveriges arbetare. Nu kör vi igång med krisberedskapen.  

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading