Vid plenarmötet i Europeiska ekonomiska och sociala kommittén 4-5 december hölls debatter med anledning av den nya mandatperioden för EU-kommissionen, som inleddes 1 december.
Först gästades kommittén av den nytillträdde ordföranden för Europeiska rådet, António Costa. Han höll en presentation av prioriterade frågor och därefter följde en debatt med EESKs ledamöter. Costa inledde med att konstatera att besöket ägde rum redan den första veckan av mandatperioden för honom som den nye rådsordföranden, liksom för kommissionen. Costa sade att EESK förkroppsligar den europeiska modellen. Därför var det viktigt för honom att komma till kommittén tidigt i hans mandatperiod. Det är viktigt att beslutsfattare lyssnar på den unga generationen, inte minst i bostadsfrågor. Vi måste främja vår konkurrenskraft och förbättra vår ekonomi. Den sociala pelaren måste säkerställas. Välståndet ska komma alla medborgare till del. Den administrativa bördan ska minskas. Det är viktigt att medborgare kan arbeta i andra medlemsländer. Investeringar i kompetens och färdigheter måste stå i centrum i vår strategi. Det måste göras investeringar i arbetstillfällen, för tillväxt och välstånd. Låt oss uppnå detta tillsammans. I debatten sade EESK-ledamöter bland annat att det är ett politiskt skifte i hela Europa inklusive i EU-institutionerna, mer högerut och mer fragmenterat. Samtidigt ökar medborgarnas stöd för EU. EU-medborgare litar mer på EU än den egna regeringen. Människor är oroliga över att leva i ett samhälle som förändras så här snabbt. Internationell handel är viktigt att främja. Costa svarade att strävan efter fred är grundläggande. Sedan är människors levnadsomkostnader viktiga. Vi måste stöda Ukraina för en rättvis fred. Geopolitiska utmaningar måste hanteras. Därför behövs EU-utvidgning. Social dialog är ett bra verktyg för beslut inom EU. Vår säkerhet är beroende av vilken kapacitet vi har, och därför måste vi investera i handelsavtal.
En resolution antogs om EESKs bidrag till kommissionens arbetsprogram för 2025. Denna hade beretts av företrädare för alla tre grupper inom EESK; arbetsgivare, fackliga organisationer och övriga civilsamhällets organisationer. I ett läge med nya geopolitiska och alltmer komplexa utmaningar uppmanar EESK EU-institutionerna att följa upp Draghi-rapporten och att agera beslutsamt för att trygga EU:s långsiktiga hållbara konkurrenskraft, välstånd för alla och ledarskap på den globala arenan. Det är därför absolut nödvändigt att förbättra all politik som bidrar till att stärka EU:s produktivitet och konkurrenskraft, anpassa viktiga ekonomiska investeringar till gemensamma sociala och miljömässiga mål, främja den sociala marknadsekonomin och framtida generationers välbefinnande, att genomföra en robust europeisk industristrategi och göra massiva investeringar för att omvandla ekonomin på ett sätt som bevarar den inre marknadens integritet och undanröjer klyftorna i fråga om tillväxt, produktivitet och innovation mellan EU och internationella partner och de viktigaste konkurrenterna. EESK välkomnar förslaget till en ny handlingsplan för att genomföra den europeiska pelaren för sociala rättigheter. EESK betonar att den sociala dialogen på alla nivåer kan spela en nyckelroll när det gäller att främja de europeiska företagens tillväxt, produktivitet, sysselsättning och konkurrenskraft på de globala marknaderna. EESK uppmanar EU-institutionerna att utveckla en strategi för det civila samhället, med en tydlig handlingsplan. Kommittén betonar att sammanhållningsfonderna fortfarande är avgörande för uppåtgående ekonomisk och social konvergens och att en holistisk, samordnad och integrerad politisk strategi på EU-nivå därför är avgörande.
En debatt hölls om demokrati i Afrika, med närvaro av ordföranden för afrikanska unionens ECOSOC Louis Cheick Sissoko, programchefen på afrikanska unionens ekonomiska, sociala och kulturella råd Kyeretwie Osei samt Sifa Chiyoge Buchekabiri från International Co-operative Alliance-Africa. Ordförande Oliver Röpke inledde med att referera till det möte i höstas då ett samarbetsavtal mellan AU ECOSOC och EESK undertecknades. Samoa-avtalet som undertecknades förra året innebär en institutionell ram för samarbete mellan våra regioner på den internationella arenan. Osei sade att demokrati inte har fungerat perfekt i Afrika, och de senaste åren har läget försämrats i flera länder. Är människor trötta på demokrati? Nej, men trötta på att demokratin inte levererar några synliga fördelar för människorna. Sissoko sade att det finns interna och externa hot: de afrikanska staternas behov måste respekteras och alla aktörer måste vara jämställda. Utbildning är en viktig aspekt. Medborgare måste förstå hur demokrati fungerar. Tack vare internet följer unga människor med i vad som händer i EU. Finansiering av projekt måste beslutas i en inkluderande process. EESK-ledamöter tog bland annat upp att man måste bekämpa strukturella orättvisor och hantera den informella ekonomin. Vi måste förstå Afrikas strategiska roll. I samband med denna debatt antogs yttrandet REX/584 om demokrati i Afrika, ett yttrande på eget initiativ.