Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK) höll plenarmöte 26-27 mars i Bryssel.
Tre kommissionärer deltog i varsin debatt. Först hade vi besök av Michael McGrath, kommissionsledamot med ansvar för demokrati, rättsliga frågor, rättsstatsprincipen och konsumentskydd. Debatten handlade om att överbrygga klyftan i våra samhällen, att stärka demokratiska principer. McGrath tog upp att civilsamhällesorganisationer gör viktiga insatser för att främja självständigt tänkande.
Christophe Hansen, kommissionsledamot med ansvar för jordbruk och livsmedel, sade att jordbruk och livsmedel är kritiska tillgångar för Europa. Det innefattar traditioner och jordbrukspolitiken ska förenklas. Ett regelförenklingspaket ska presenteras under året. Livsmedelssäkerhet är en del av den allmänna säkerheten och måste värnas. För att försvara Finlands landgräns mot Ryssland behövs skogsbruk, vilket möjliggör försvaret av regionen. I debatten tog ledamöter upp bland annat att vi har 27 medlemsstater men en enda marknad, så det behövs mer samordning och samarbete mellan myndigheter. Icke-harmoniserade regler är ett problem. Resiliens och motståndskraft förutsätter europeiskt jordbruk. Små producenter har ofta svårigheter jämfört med större företag. Produktionskedjan som garanterar livsmedelssäkerhet är en viktig del av vårt försvar. Korta leverantörskedjor är att föredra. Små och hållbara jordbruk bör skyddas. Miljöorganisationer efterfrågar en strategisk dialog för en jordbrukspolitik som främjar folkhälsan och god miljö.
Valdis Dombrovskis, kommissionsledamot med ansvar för ekonomi och produktivitet och för implementering och regelförenkling, presenterade kommissionens arbetsprogram. Han inledde med att världen förändras inför våra ögon och EU måste därmed också förändras. Vi behöver en konkurrenskraft som fungerar internationellt. Att skära ner på byråkrati är ett viktigt inslag i att stärka EUs konkurrenskraft. Kommissionen vill se till att reglerna är proportionerliga och effektiva. Våra regler ska leverera snarare än hindra att EUs mål uppnås. De aktuella så kallade Omnibus-förslagen syftar till att uppnå mer proportionerliga krav för företagens rapportering och administration. Regelförenklingsagendan kommer, enligt Dombrovskis, leverera många förbättringar som kan leda till 6,3 miljarder euro i besparingar för företagen. Förenklingsarbetet kommer fortgå under hela mandatperioden.
EESK-ledamöter tog i debatten upp bland annat att social sammanhållning är en del av Europas konkurrenskraft. De sociala frågorna och målen för den sociala pelaren verkar ha försvunnit från kommissionens agenda. Det behövs stora investeringar för en rättvis omställning. Business Europe stöder ”stop the clock”-initiativet om regelförenkling och förbättrad konkurrenskraft. De sade också att europeisk konkurrenskraft hindras av överreglering och höga energikostnader. EUs medlemsländer måste nu samordna sig i ett gemensamt försvar när NATO inte längre finns i praktiken, då USA hotar Danmark angående Grönland. Dombrovskis sammanfattade med att EUs inre marknad är unik. Regelförenkling och beredskap är prioriterade för kommissionen, givet den ekonomiska och geopolitiska kontexten. Vi behöver stärka vår försvarsindustri. Kommissionen föreslår extra flexibilitet i budgetreglerna så att medlemsländerna kan spendera mer för försvaret. Europas åldrande befolkning är ytterligare ett bekymmer att hantera. Rådet är överens om ”stop the clock”. Europaparlamentet går till omröstning nästa vecka. Ökningen av medlemsstaternas försvarsbudgetar hänger samman med att vi inte längre kan räkna med USAs stöd vid aggression från Ryssland. Småföretag säger att regelbördan är deras största hinder för att investera och växa. 90 procent av europeiska företag är småföretag, så det är viktigt att ge dem enklare regelsystem. När kommissionen tar fram nya regelförslag framöver måste man utvärdera hur de påverkar konkurrenskraft och särskilt hur de påverkar små och medelstora företag. EU ska öka innovation och förbättra produktionskapacitet, vi ska stärka vår strategiska autonomi, sade kommissionär Dombrovskis i sin sammanfattning och slutsats.
Regelverket för företagare måste vara smidigt . Konsekvensanalysen vid förändringar måste vara ingående