Till lo.se Sök Meny
Vart tog satsningen på yrkesvux vägen?

Vart tog satsningen på yrkesvux vägen?

I ett pressmeddelande från utbildningsdepartementet utlovades 11 000 nya platser inom regionalt yrkesvux i regeringens budgetförslag för 2025. Det lät bra, eftersom behovet av gymnasialt yrkesutbildade är stort. Det behövs fler undersköterskor, kockar och elektriker för att nämna några yrken.

Men, efter en djupdykning i budgettabellerna lyser satsningen med sin frånvaro. Statens finansiering av vuxenutbildningen blir istället 412 miljoner mindre i anslag under nästa år (se tabell 4.16 under utgiftsområde 16 i budgetpropositionen för 2025).

Hur kommer det sig?

Tittar man noggrant kan man se att regeringen i tidigare budgetar planerat en nedskärning på anslaget till vuxenutbildningen med cirka en miljard för 2025. I årets budget ”lägger man tillbaka” en del av de pengarna och presenterar det som ”en satsning på fler platser.” Men i själva verket är det en ambitionssänkning jämfört med dagens anslag. Därtill har kommunernas kostnader för vuxenutbildningen stigit när priser och löner ökar. Detta gör att nedskärningen blir ännu större. LO har svårt att se hur det kan bli fler platser när det blir mindre pengar.

För att kommunerna ska få bättre planeringsförutsättningar föreslår regeringen att kommunerna ska kunna få statsbidrag för yrkesutbildningar för två år i stället för dagens ett år. Det är bra och ett steg i rätt riktning. Men LO vill istället se Yrkesvuxutredningens förslag om tre år. Det skulle ge kommunerna bättre förutsättningar att planera sin verksamhet, starta utbildningar som kostar mer, anställa lärare och ordna APL-platser, annars är risken stor att kommunerna kommer att skicka tillbaka medel för att de inte lyckas fylla platserna.

LO vill också att statsbidragsnivåerna för de olika yrkesutbildningarna ses över. Vi vill att ersättningen för dyrare yrkesutbildningar höjs. Det är viktigt eftersom det kostar mer att genomföra en utbildning som kräver maskiner än en utbildning som i större utsträckning kan bedrivas i ett klassrum. Här har också Yrkesvuxutredningen bra förslag som LO vill ska förverkligas.   

LO vill att regeringen bereder Yrkesvuxutredningens förslag skyndsamt för att vuxenutbildningen ska kunna fungera bra i hela landet.

Yrkesvux är en viktig pusselbit för att lösa Sveriges kompetensförsörjning, därför måste yrkesvux få rätt förutsättningar. Och det brådskar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 svar på ”Vart tog satsningen på yrkesvux vägen?”

  1. Nils Andersson skriver:

    I ett höger samhälle. Skiljer man på medborgares möjligheter till utbildning. Arbetarklassen skall ha en låg utbildningsnivå. Så dom inte ligger på samma nivå. Som överklassen. Och medelklassen.

  2. Kristina Persdotter skriver:

    Bra att du lyfter att regeringen gör en nedskärning på yrkesvux från 2024 till 2025. Det är bara tabellerna som är att lita på – pressmeddelandena och pressträffarna har gett en falsk bild av verkligheten.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading