Till lo.se Sök Meny
Regeringen och Riksbanken bromsar återhämtningen

Regeringen och Riksbanken bromsar återhämtningen

Arbetslösheten är hög och antalet varsel fortsätter att öka samtidigt som antalet lediga tjänster minskar. Det här tyder på en fortsatt tuff höst på arbetsmarknaden, enligt LO-ekonomernas prognosuppdatering.

När inflationen slog till i och med Rysslands invasion av Ukraina höjde Riksbanken räntan för mycket och väntade för länge med att sänka, trots att det var uppenbart att problemen inte berodde på inhemsk överhettning. Regeringen stöttade inte en byggsektor i kris och lät löntagarna ta den stora smällen när elpriserna skenade. Sedan inledningen av 2023 har inflationen varit på väg ned och nu är den klart under Riksbankens mål på två procent, på grund av en svag inhemsk ekonomi. Låga energipriser har bidragit till att dra ner inflationen (mätt som KPIF) ännu längre under tvåprocentsmålet än vad vi prognostiserade i de ekonomiska utsikterna från i juni och kommer enligt prognosen att ligga under målet hela 2025.

Under 2024 har de krisstöd som trots allt fanns på plats fasats ut, vilket LOs rapport Arbetarhushållen – i kristider visat försvagat arbetarhushållens köpkraft. Trots att reallönerna ökade under 2024 har det inte fått fullt genomslag i hushållskonsumtionen på grund av behovet av att återställa reserver. Budgeten för 2025 fokuserar på skattesänkningar för de rikaste och sänkt skatt på sparande, vilket kommer att minska konsumtionsbenägenheten ytterligare.

Det osäkra läget i ekonomin, som i stora delar beror på att regeringen tillåtit bostadsbyggande att krascha, har lett till hög arbetslöshet och en återhämtning som aldrig riktigt kommer igång.

Nu behöver Riksbanken vara tydlig med att räntan ska fortsätta sänkas, för att återskapa något mått av tilltro till ekonomin. Budgeten för nästa år är redan lagd, så det är svårt att sätta sitt hopp till regeringen. Vi hade behövt en politik för att få igång bostadsbyggandet ordentligt, men vi hade också behövt stärka hushållen. Höjt barnbidrag, stärkt arbetslöshetsförsäkring och slopad karens är några av de saker LO-ekonomerna saknar i budgeten. Det hade satt igång hjulen igen och gett arbetare ekonomisk trygghet i svåra tider.

I LO-ekonomernas prognos kommer vändningen trots allt under 2025. En ovanligt låg inflation tillsammans med hyggliga löneökningar kommer att öka köpkraften ordentligt och leda till att inhemsk efterfrågan för första gången på flera år kan bidra till en riktig återhämtning i ekonomin.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading