Till lo.se Sök Meny
Var är rättvisan när utsläppen ökar, regeringen?

Var är rättvisan när utsläppen ökar, regeringen?

Idag kom siffror från Statistiska centralbyrån att klimatutsläppen från den svenska ekonomin ökade kraftigt under andra kvartalet i år. Jämfört med andra kvartalet i fjol var ökningen 5,6 procent, vilket måste räknas som väldigt mycket när vi befinner oss i ett akut läge då utsläppen istället behöver minska kraftigt.

I fredags intervjuades klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari i vetenskapsradions miljöprogram Klotet och hävdade att det inte stämmer att Tidöregeringens politik ökar utsläppen. Nu har vi alltså svart på vitt att det istället är Rominas egna uttalanden som inte stämmer.

I samma intervju nämnde också klimat- och miljöministern rättvis klimatomställning så många gånger att jag tappade räkningen. Men i motsats till vad Tidöregeringen hävdar kan en rättvis klimatomställning aldrig vara en ursäkt för att stoppa eller förhala klimatomställningen. Det viktigaste för en rättvis klimatomställning är att omställningen blir av och att utsläppen minskar tillräckligt snabbt. Inte minst för att det är arbetare och låginkomsttagare som drabbas hårdast  av klimatförändringarna samtidigt som det är LO-förbundens medlemmar som står i frontlinjen när vägar rämnar, tåg spårar ur eller äldreboendet blir för varmt. Att Sverige ligger i framkant i klimatomställningen är också oerhört viktigt för att bibehålla Sveriges konkurrenskraft och säkerställa att vi har en stark industri i Sverige även i framtiden.

Omställningen blir rättvis genom en politik som skapar förutsättningar för alla att ställa om, oavsett var man bor eller hur mycket man tjänar. Och som fördelar både vinster och kostnader för omställningen på ett rättvist sätt. Vi har jättebra förutsättningar för att genomföra en sådan politik i Sverige, och jag kan bara se en anledning till att det inte händer: att regeringen inte vill. Om regeringen hade menat allvar med att bry sig om rättvisan i klimatomställningen hade man också kunnat föra en politik för ökad jämlikhet, eftersom det blir lättare att genomföra en rättvis klimatomställning ju mer jämlikt samhället är.

Vi kan inte låta Tidöregeringen komma undan med att kidnappa den rättvisa klimatomställningen, och använda den som en ursäkt för att öka utsläppen. Det är för mycket som står på spel för det. Världen blir allt varmare och kostnaderna för klimatkrisens konsekvenser skenar, samtidigt som regeringens ovilja att skapa rätt förutsättningar för omställningen hotar svenska industrisatsningar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ett svar på ”Var är rättvisan när utsläppen ökar, regeringen?”

  1. Ulf Nilsson skriver:

    Ska vi låta miljöpartiet helt ta över den rättvisa klimatomställningen då?
    Då tror jag Sverige blir mörkt kallt och fattigt utan att klimatet påverkas nämnvärt.
    Socialdemokraterna har ju visat att de gör vad som helst för att behålla makten och det är inte till fördel varken för Sverige eller klimatet

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading