Till lo.se Sök Meny
Hälsofrågor, sysselsättningspolitik och utvidgning av EU debatterades i Bryssel

Hälsofrågor, sysselsättningspolitik och utvidgning av EU debatterades i Bryssel

När Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, EESK, höll sitt plenarmöte 23-24 oktober i Bryssel, fanns stora frågor på agendan. Hälsofrågor var tema för en debatt, där jag som LOs företrädare deltog. Mitt budskap var att samarbete och samverkan mellan länder på hälsoområdet är till nytta för såväl enskilda människor som drabbas som för det samlade kunskapsläget. Därtill kan man på så vis optimera användning av tillgängliga resurser. Det ligger i linje med EUs uppdrag att främja social rättvisa. Maya Matthews, enhetschef på kommissionens generaldirektorat för hälsofrågor sade att EU är den första regionen i världen där alla medborgare har tillgång till sina journaler. Många insatser görs för att besegra cancer och satsningar görs för att få fler att utbilda sig till bristyrken inom hälso- och sjukvård och att stanna kvar i yrket.

Yttrandet SOC/811 om riktlinjer för sysselsättningspolitiken tar upp förslaget till riktlinjer för medlemsstaternas sysselsättningspolitik som syftar till att främja en konkurrenskraftig och hållbar ekonomi, i linje med arbetsmarknadens nya behov. EESK framhåller vikten av att sträva efter uppåtgående konvergens och av att stärka den europeiska planeringsterminens roll i samordnade ekonomisk-politiska åtgärder. Arbetskraftsutbudet måste ökas för att möta de utmaningar som företagen upplever på grund av personalbrist. EESK efterlyser en kraftfullare politik för att bekämpa irreguljärt arbete, främja arbete av hög kvalitet, förbättra arbetsmiljön på arbetsplatserna samt förhindra spridningen av informella och otrygga arbetsvillkor.

En dag ägnades åt ett högnivåforum om EUs utvidgningsprocess, med deltagare från flera kandidatländer. Nicolas Schmit, EU-kommissionär med ansvar för arbete och sociala rättigheter, sade att medlemskapet i EU innebär att man delar ett antal värderingar såsom demokrati, rättsstatsprinciper och sociala värderingar. Detta gör Europa starkare, med förmåga att ta sig igenom utmaningar och kriser. Montenegros arbetsmarknadsminister sade att landet nu kraftigt ökat sin närvaro i olika EU-organ. Albaniens minister med ansvar för ekonomi, kultur och innovation, sade att minskad ojämlikhet i landet är ett viktigt smörjmedel för att underlätta integrationsprocessen. Europeiska socialfonden och sammanhållningsfonden är viktiga instrument i detta arbete. En representant för en arbetsgivarorganisation i Ukraina sade att anslutningsprocessen till EU är en drivkraft för digitalisering och grön omställning. En företrädare för facket i Serbien sade att det är viktigt att jobb i Serbien ska ha goda villkor, för annars kommer Serbien att exportera arbetskraft, inte varor. Avslutningsvis talade Mario Nava, generaldirektör för kommissionens generaldirektorat för arbetsmarknadsfrågor. Han sade att kommissionen under sin kommande mandatperiod troligen kommer lägga mycket arbete på utvidgningen av EU, liksom att skapa arbeten med anständiga villkor. Uttrycket ”skills union” kommer enligt Nava att vara ledord för ett antal år framöver.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading