Till lo.se Sök Meny
Ridskolans häst i P1

Ridskolans häst i P1

Hellre tiga och tas för narr än att tala och undanröja varje tvivel därom. Fredrik Reinfeldt skulle ha tigit i dagens partiledarutfrågning i P1. Att statsministerns arbetsrättsliga färdigheter inte är helt grundmurade misstänkte jag sen tidigare. Den som synar det ”nya arbetarpartiet” i sömmarna ser snabbt att retorik och realiteter inte hänger ihop. Under ytan är den arbetsmarknadspolitiska ideologin grumlig. Fredrik Reinfeldt undanröjde varje tvivel i dag.

Fredrik Reinfeldt får mig att tänka på en trött gammal ridskolehäst. På ridbanan löper han trött runt i samma gamla cirklar. Den sedvanliga retoriken om ekonomisk kris, marknadens lov och utanförskap är dock inte tillräckligt i P1s partiledarutfrågning. Det här är journalister som vill ha svar. Och när ridskolehästen tvingas ur sina retoriska slingor kommer svaren.

Att visstidsanställningar kan staplas ovanpå varandra. Och skapa en situation där arbetstagare ett helt liv hoppar mellan olika former av visstidsanställningar. Där otryggheten är total är enligt Fredrik Reinfeldt en oönskad effekt. Jaså? När reglerna antogs var ju syftet precis detta – att minska anställningstryggheten genom att göra det enklare för arbetsgivarna att anställa. Hungriga vargar jagar bäst hette det 2006. Nu är det en oönskad effekt.

När programledarna frågar varför den oönskad effekten ska späs på ytterligare genom det ”nya arbetarpartiets” förslag om att förlänga tiden för provanställningar från sex till tolv månader (inom parantes skall nämnas att provanställningar är det absolut osäkraste anställningsform som finns) svävar Reinfeldt på målet. Men ungdomar som Reinfeldt träffat (?) vill tydligen ha det så. Mer otrygghet och godtycke på arbetsmarknaden. Jag är inte övertygad.

Höjdpunkten är dock när kommissionens talan mot regeringens visstidsregler kommer på tal. Fredrik Reinfeldt vet knappt vad som hänt i denna del. Men stridslusten när det gäller förvaret av arbetsgivarnas rätt att anställa i korta och otrygga går inte att ta miste på. Nu skall vi stå upp för de försämringar vi gjort för arbetstagarna i fråga om otrygga anställningar – även om vi dras inför EU-domstolen summerar Fredrik Reinfeldt. Kanske borde moderaterna kalla sig det ”nya arbetsgivarpartiet” istället?

Hösten är kurskatalogernas tid. När jag kommer hem väntar en ny kurskatalog på hallgolvet. Kanske ser det ut på samma sätt i Villa Reinfeldt i Täby? Hursomhelst, inom kort kommer en kurskatalog även till dig Fredrik Reinfeldt. Arbetsrätt och facklig grundkurs I kan vara lämpliga kursval för den som ska leda det ”nya arbetarpartiet”.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading