Till lo.se Sök Meny
Medlemsföretagens smygande revolution

Medlemsföretagens smygande revolution

I tisdags gick Byggnads och Peab ut i en gemensam debattartikel i SvD. Budskapet var tydligt. Konkurrens på lika villkor måste återupprättas. Det är ohållbart att utländska bolag konsekvent kan konkurrera med lägre löner och låga sociala avgifter. Min bloggspaning tycks nu besannas. Företagarupproret mot Svenskt Näringslivs konkurrenspolitik tycks nu ta fart.

SvDs brännpunkt får Peab och Byggnads stöd av ytterligare en företagare. Jens Hoffmanns resonemang är mitt i prick. Varför lägger politikerna ned energi på att marginellt sänka skatter och avgifter? Vad har det för betydelse när konkurrenterna inte betalar några avgifter alls? Som sagt, mitt i prick.

Hoffmanns beskrivning av Svenskt Näringslivs entreprenörsmöte säger allt om klyftan mellan medlemsföretagens verklighet och Svenskt Näringslivs ideologiska fantasivärld. Hoffmann skriver ”Jag satt där och lyssnade och upptäckte att min vardag som byggare i Stockholm skiljer sig enormt från den vardag dessa politiker beskriver”.

Ibland önskar jag att jag var en insekt. Kanske en fluga. Kanske en mygga. För visst skulle det vara roligt att kunna höra hur diskussionerna hos Sveriges Byggindustrier och Svenskt Näringsliv går just nu. Tänk att få sitta där på väggen. Tänk att få höra suckarna. Kanske förbannar direktörerna sina medlemsföretag? Kanske känner direktörerna att den ideologiska pendeln har slagit? Vi får se. Men tiden där arbetsgivarföreträdare ogenerat pratar om vikten av utländsk konkurrens på lägre villkor är förhoppningsvis snart en parantes. Hoppas kan man ju i vart fall.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading