Till lo.se Sök Meny
Epilog till båthusberättelsen (del 9)

Epilog till båthusberättelsen (del 9)

 Framåt morgonkvisten börjar jag städa upp i båthuset. Gästerna har tagit sig hem till sitt. Musiken är tyst. Resterna efter festligheterna är lustigt nog få. När ska flytta fåtöljerna vid kaminen för att svabba hittar jag något som ser ut som minnesanteckningar. En sammanvikt lapp har pressats ner vid sidan av sittdynan. Vem som satt i den soffan kommer jag inte ihåg. I blyerts med svårtydd handstil på ett rutigt papper står följande i punktform:

”Kom ihåg:

–          Tänk strategiskt och stort. Formulera egen politisk agenda med egen strategi. Spring inte på andras bollar. Handla offensivt.

–          Formulera en samhällsversion (gröna folkhemmet?). Obs, Måste omfatta en stor majoritet. Ej endast mest utsatta.

–          Fokusera på den gemensamma samhällsnyttan. Inte frestas till att stöda olika minoriteter. Ta ansvar för helheten. Viktigt!! (svår balansgång)

–          Kontrollera marknadsekonomin. Våga hävda politikens företräde. Självförtroende (?)

–          Vinn tillbaka det politiska handlingsutrymmet (hur? Mild EU-retorik och kraftfullt om politikens företräde hemma? Eller tvärtom?)

–          Optimistisk kring solidaritet. Blanda inte ihop individualisering och egoism. Finns inga motsättningar mellan solidaritet och individ? Bred acceptans för omfördelning. Betona och lyft fram i egen samhällsversion?

–          Obs organisera människor. Delaktighet och löpande politisk debatt. Obs viktigt!”

Måste vara Ringborgs anteckningar tänker jag. Han måste ha glömt lappen i samband med festligheterna. Undrar hur det ska gå? Nåja, han borde komma ihåg tänker jag. På baksidan av lappen fortsätter anteckningarna:

”Vid egna politiska initiativ kontrollera mot följande punkter innan du agerar:

–          Innebär initiativet att politiken får företräde framför ekonomin? (om ja, på vilket sätt? Obs glöm ej att förklara varför)

–          Innebär initiativet att marknadsekonomin eller äganderätten begränsas? (om ja, var extra tydlig varför åtgärden är nödvändig och glöm ej att stödja kapitalismen som idé)

–          Vid initiativ som berör politiken som helhet (ändring av grundlag, EU-initiativ etc). Glöm ej statens handlingsutrymme. Obs felaktiga beslut svåra/omöjliga att åtgärda i efterhand. Viktigt.

–          Vad innebär initiativet för den gemensamma samhällsnyttan? Tänk på retoriken. Hitta rätt balans mellan det specifika och generella. Obs, den som företräder helheten får inte dras ned i bagateller. (Avstånd?)

–          Kan initiativet kopplas till en samhällsvision? Tänk på att framstå som handlingskraftig. Ansvar och självförtroende. Obs Viktigt!

–          Kan initiativet uppnå ett delmål? (provisorisk utopi). Visa i såfall på resultat.

–          Övrigt?”

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading