Till lo.se Sök Meny
Arbetsmarknaden slimmas allt mer och fler slås ut!

Arbetsmarknaden slimmas allt mer och fler slås ut!

Nyligen skickade Dagens Arbete (DA) ut en enkät till fackordföranden i våra största industriföretag. Bilden som växer fram är tydlig. Allt fler med ohälsa stöts idag allt längre bort från arbetsmarkanden.

Företagen som DA-enkäten omfattar är, som sagt, stora och har därmed relativt sett goda möjligheter att ordna anpassade anställlningar och att ta emot personer med partiell arbetsförmåga. Ändå svarade 86 procent av dem att det är svårt att hitta lämpligt arbete till före detta långtidssjuka.

DA:s enkät visar dessutom att:
•I hälften av företagen har personer blivit uppsagda i samband med sjukdom.
•I nästan hälften av företagen har personer sagt upp sig själva i samband med sjukdom.
•I mer än en tredjedel av företagen fanns före detta långtidssjuka som jobbar deltid, på egen bekostnad, trots att de inte får ersättning från Försäkringskassan.

I den sista kategorin handlar det ofta om utförsäkrade som gjort slut på sina deltids-sjukpenningdagar, men valt att jobba kvar i företaget i stället för att söka andra jobb på hela arbetsmarknaden. I andra fall gäller det personer som inte orkar jobba heltid, trots att sjukpenningen (eller sjukersättningen) dragits in.

Denna verklighet är viktig att ha i åtanke när exempelvis regeringen slår sig för bröstet och hävdar att fler, till följd av de skärpta sjukreglerna, har “kommit närmare arbetsmarknaden”. I regeringens utvärderingar sorteras de som mist sin halv- eller deltidsersättning från sjukförsäkringen ofta in under rubriken “i arbete”, trots att det enda som hänt dem är att de fattigjorts pga de förlorat sin ersättning från Försäkringskassan.

Det är onekligen lätt att förstå varför så många på Allianssidan idag talar tyst om hur det egentligen står till med “utanförskapet”, ett begrepp som de uppfunnit och som idag allt oftare vänds emot dem själva…

*****************

Press: DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4

Bloggat: Högbergs tankar, Martin Moberg,  Fattigbloggen, Alliansfritt Sverige, Löntagarbloggen,  Röda Malmö, Fasan, Lena Sommestad

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading