Till lo.se Sök Meny
Återupprätta A-kassan.

Återupprätta A-kassan.

2006 var ca 3 800 000 av löntagarna med i någon a-kassa. I maj 2011 är ca 500 000 färre med i a-kassan. Skälet till varför så många har lämnat a-kassan är främst höjda avgifter och en kraftigt försämrad försäkring. En sak som är säker är att löntagarnas behov av en bra försäkring vid arbetslöshet är lika stor nu som den var då.

En trebarnspappa som har arbetat som elektriker i ca 15 år är ett exempel på hur illa den svenska välfärden fungerar. När den ekonomiska krisen slog till var företaget han arbetade på tvungen att dra ner på personal. Det innebar att han förlorade jobbet. Väl anmäld på arbetsförmedlingen kom den stora chocken – Han hade levt i tron att han skulle få 80 procent av vad han tidigare hade tjänat. Max belopp från a-kassan är 680 kr om dagen, dvs. 18 700 i månaden.  Det innebär att man som mest kan få 80 procent av den summan. För pappan som drabbades av arbetslöshet innebar det kraftigt försämrad privatekonomi. Han beskrev hur han låg sömnlös på nätterna i oro för hur han skulle klara av lånen på huset och hans barns oro över att behöva flytta.

 Han berättar att hans tro på Sverige som ett tryggt land att leva i har tagit skada för många år framåt. Han säger – Jag har arbetat sen jag var 18 år och alltid gjort rätt för mig, nu när jag blir arbetslös och behöver använda min försäkring som jag har betalt flera gånger om så är den så dålig att den inte hjälper någonting, jag känner mig lurad och arg!

 Pappans upplevelser av att otryggheten har ökat är något som många vittnar om, det nya kallare Sverige är här. Detta bekräftas t.ex. av Kristdemokraternas partiledare som ansåg att a-kassan inte behöver höjas utan är på en rimlig nivå. Eftersom man har mindre utgifter när man är arbetslös finns inget skäl att höja taket i a-kassan, sa Hägglund i Lördagsintervjun. Den djupa okunskap och okänslighet för människor i utsatta situationer är mycket oroande. Dessutom påstår sig KD arbeta för ett mänskligare Sverige, dock inte för alla tycks det.

 Även företrädare för Centern visar ogenerat sin snäva människosyn, ”Vi tar för bra hand om de som har det väldigt bra”. Politikern menar alltså att de som lever på a-kassa eller sjukersättning har det väldigt bra. Undra hur han svarar pappan som inte kan betala sin bostad?

Med en sådan okunskap om sin egna politik bör de få centerpartister som är kvar vara oroliga.

 Löntagarnas väg tillbaka till arbetslivet går inte genom försämrade villkor och fler otrygga anställningar. Sänkt lön för ungdomar, sämre villkor för funktionshindrade hårdare krav på sjuka leder inte till fler i arbete.  Det leder istället till fattigare arbetare som drabbas av ohälsa och som snabbt byts ut på arbetsmarknaden

 Oppositionen med socialdemokraterna i spetsen debatterar i riksdagen idag för bättre villkor i försäkringen – Moderaterna vill fortsatt inte att arbetslösa ska få en drägligare tillvaro.

Det är dags att återupprätta A-kassan!

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading