Till lo.se Sök Meny
Den omänskliga utförsäkringspolitken måste stoppas nu!

Den omänskliga utförsäkringspolitken måste stoppas nu!

Idag presenterade de rödgröna ett förslag till s.k. utskottsinitiativ, där de bland annat föreslår ett stopp för utförsäkringarna i sjukförsäkringen (se artikel i dagens SvD). De anser, liksom LO, att det inte går att sätta tidsgränser för hur länge sjukdomar varar. När en människa med ohälsa utförsäkras och fattiggörs drabbar detta dessutom oftast många fler. Hela hushållet berörs. Särskilt utsatta är barnen till arbetslösa och sjuka.

Barnfattigdomen har naturligtvis en tydlig koppling till föräldrafattigdomen. En viktig förklaring till dagens växande barnfattigdom, som ökar trots det förbättrade konjukturläget, är otvivelaktigt den moderatledda regeringens försämringar för sjuka och arbetslösa föräldrar. De insatser som hittils gjorts för att stötta dessa utsatta grupper är otillräckliga (se exempelvis “jobbtorgen” i Stockholm). Detta är också en central slutsats i Rädda Barnens senaste rapporter om vad som just nu sker med barnfattigdomen i vårt land.

Ska vi lyckas vända utvecklingen när det gäller barnfattigdomen måste vi starta arbetet med att reparera trygghetsförsäkringarna. Den insikten är svår att förneka. Det småpetande i regelverket som Ulf Kristerssons sjukförsäkringsöversyn ägnat sig åt är långt ifrån tillräckligt. Samtidigt kan vi inte vänta tills år 2013, då socialförsäkringsutredningen är klar. Läget är allt för akut för det.

Detta inser nog också de politiker i Alliansens småpartier, som tidigare kritiserat de orimliga sjukreglerna. Nu har de chansen att visa sina väljare att de vågar stå upp för sin övertygelse i sjukförsäkringsfrågan och trotsa Reinfeldts allt stöddigare nymoderater. Vi är många som nu hoppas på att få se prov på ett sådant borgerligt civilkurage i denna för oss alla så viktiga fråga.

Till riksdagsledamöterna i Alliansens småpartier säger jag därför: Ta emot de rödgrönas utsträckta hand och ställ er bakom deras utskottsinitiativ!

******************************

Press: DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, AB1, AB2, AB3, AB4, AB5, AB6,

Bloggat: Fattigbloggen, Alliansfritt Sverige, Löntagarbloggen, Martin Moberg, Storstad, Röda Malmö, Fasan, Lena Sommestad,

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading