Till lo.se Sök Meny
AAA…som i AAAnsvar, AAAlliansen och AAAnders Borg…Amen!

AAA…som i AAAnsvar, AAAlliansen och AAAnders Borg…Amen!

”Politik handlar inte om att göra rätt. Det handlar om att få medborgarna att uppfatta att det man gör är rätt”.

Så skriver Expressen idag. Man skulle kunna tro att meningarna är formulerade av, den med skattepengar anställde moderate ”spinndoktorn”, Per Schlingmannn. Men det är de inte. Istället formuleras orden av en som Schlingmann, från sin position inne i Fredrik Reinfeldts statsrådsberedning, har i uppgift att påverka.

Granskarna i den ”tredje statsmakten”, regeringsmakten och statligt avlönande tjänstemän har den senaste tiden glidit in i ett allt mer symbiosliknande förhållande. Den kritik om att producera partipolitiskt tillrättalagda pressmedelandnen och utspel som såväl Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens ledning fått den senaste tiden måste tyvärr också ses som en del av detta mönster.

Denna gång handlar det dock om att Reinfeldt och Borg, på en moderat presskonferens igår, meddelade att det inte blir något femte jobbskatteavdrag. Det som för bara några veckor sedan, såväl i låg- som högkonjunktur, var ett medel för att hålla tillväxten och jobbskapandet uppe är nu ett ansvarslöst slöseri. Det som Anders Borg och Frerik Reinfeldt tills alldeles nyligen ansåg vara höjden av ansvarslöshet är nu plötsligt istället en akt av ansvarstagande.

Alla vet det. Det handlar inte om ekonomiskt ansvarstagande. Det handlar om att regeringen försöker rädda sitt eget anseende; att ”få medborgarna att uppfatta att det man gör är rätt”. Hade man inte backat från det femte jobbskatteavdraget hade man riskerat att framstå som handlingsförlamad när riksdagen under hösten röstat ned regeringens förslag. De flesta av oss ser naturligtvis detta. De flesta av oss tycker nog dessutom att det är bra i sak att inte införa ytterligare ett jobbskatteavdrag.

Men denna gång blev det ”schlingmannska spinnet” så tydligt och så genomskinligt att inte ens borgerliga ledarskribenter upplevde att de, med hedern i behåll, klarade av att reservationslöst spinna vidare på kommunikationsstrategens retorikupplägg. DN:s ledarsida tvingades därför, innan man drog igång den obligatoriska hyllingskören, först konstatera att ”Borg och Reinfeldt försökte i går motivera omprövningen med ekonomiska argument, men det främsta skälet till att skjuta upp förslaget är politiskt.”

Aktuelltreportern Kerstin Holm kallade det hela för att ”regeringen nu spelar ut sitt starkaste kort: ansvarskortet!”. Politik som dobbel och spel alltså. Men för de flesta av oss är politik inget spel. För de flesta av oss är politik en livsnödvändighet.

När jag nyligen talade med en god vän, som blev arbetslös i samband finanskrisen 2008, beskrev han den känsla som han idag har inför det som sker i ekonomin: ”Det hela känns ungefär som att jag äger en oförsäkrad villa och väcks mitt i natten och ser en skogsbrand dra sig allt närmare det bostadsområde där jag bor…”

Hade regeringen verkligen menat allvar med sin ”ansvarsretorik”, då hade man tagit ett större ansvar för dem som riskerar att drabbas hårdast när tillväxten nu bromsar in. Det handlar naturligtvis om att skapa ett bättre skydd för oss när/om vi blir arbetslösa eller sjuka. Att exempelvis knappt en tredjedel av dem som idag är arbetslösa överhuvudtaget har a-kassa borde stämma regeringen till självkritisk eftertanke.

En rejäl reparation av våra trygghetsförsäkringar, så att dessa blir fungerande försäkringar värda namnet, borde naturligtvis vara en av de viktigaste åtgärderna nu när vi återigen tvingas rusta oss för sämre tider. Men tyvärr lär det knappast bli några sådana förslag i den höstbudget som Schlingmann just nu, med stöd av våra gemensamma skattepengar, håller på att inpaketera i säljande retorik så att vi bättre ska uppfatta att det regeringen gör är rätt…

***************************

Press: DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, DN12, DN13, DN14, DN15, DN16, DN17, DN18, DN19, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8

Bloggat: Martin Moberg om Fas3, Alliansfritt Sverige om de uppskjutna skattesänkningarna, Löntagarbloggen om underbemanningen i vården, Kulturbloggen om Majgull Axelssons senaste bok, Röda Malmö om klimatförändringarna, Roger Jönsson om sjukförsäkringen, Stardust blogg om slopat jobbskatteavdrag, Vänstra Stranden om de nordiska nationalkonservativa partierna, Högbergs tankar om SAAB.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading