Till lo.se Sök Meny
Ihop eller isär?

Ihop eller isär?

På senare tid har jag varit på ett antal europeiska sammanträden, seminarier och konferenser, där krisen i EUs medlemsländer diskuterats, och vägen ut ur krisen. En kort reflektion jag gör är; ska klyftorna minska eller öka? Ska samhället hålla ihop eller dra isär?
När länder rekommenderas skära ner sina budgetar finns det mindre resurser till sådant som samhället anser är viktigt att stödja. Skattesystemen omfördelar; från rika till fattiga, från män till kvinnor, från oss som arbetar till unga, gamla och de som inte har något jobb. Skattesystemen ger staterna resurser att fördela, och för att minska klyftor mellan olika grupper. När skatter ska sänkas och statliga utgifter minska, finns det helt enkelt mindre som kan fördelas genom politiska beslut. Klyftorna ökar, skillnaderna mellan grupperna drar isär.
Så frågan infinner sig; vilken politik ska föras; en som minskar klyftor eller en som ökar skillnaderna mellan människors villkor? En politik som håller ihop samhället, eller en politik som drar isär?

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading