Till lo.se Sök Meny
Årets första snöflingor väcker blandade minnen till liv…

Årets första snöflingor väcker blandade minnen till liv…

“Påfallande är brådskan och det bristfälliga beslutsunderlaget…Det som pågår är ett storskaligt samhällsexpriment med mycket osäkert utfall…Den allvarligaste bristen i den nya politiken är enligt min mening att den till stor del saknar ett långsiktigt perspektiv på infrasystemets utveckling…”

Orden härstammar från en bok från 1994, med titeln ”I fädrens spår – Den svenska infrastrukturens historiska utveckling och framtida utmaningar”, som skrevs av professor Arne Kaijser. Det Kaijser, som är en av landets främsta forskare på området, beskriver i ovanstående ord är den tidsperiod (i början på 1990-talet) då ”avregleringen” och privatiseringen av det svenska järnvägstrafiken startar på allvar.

Idag vet vi lite mer om hur samhällsexperimentet slutade. Priset vi fick betala för frånvaron av långsiktigt perspektiv och bristfälliga beslutsunderlag blev onekligen mycket högt. Planeringskaos, kortsiktigt vinstmaximerande, bristande drifts- och underhållsarbete, försenade och inställda tåg känns snart som lika naturliga inslag under vintersäsongen som snöbyarna i februari.

De insikter Arne Kaijser ger uttryck för är dock inte helt nya. Redan 1848 myntade John Stuart Mill begreppet ”naturligt monopol”. Han såg då hur gasbolagens konkurrens i London ledde till att staden periodvis låg försänkt i mörker och hur det bristande underhålls- och säkerhetsarbetet riskerade många människoliv. Det handlade alltså om en ”fri” konkurerns, som i praktiken blev en ”konkurrens till döds” i dubbel bemärkelse. Gasens explosivitet skördade sina offer.

John Stuart Mill, som också brukar kallas för “socialliberalismens fader”, konstaterade då att ”om det bara funnes ett bolag, skulle det kunna hålla lägre taxor och ändå erhålla oförändrad vinst”. Han insåg att det egentligen var ett gigantiskt resursslöseri – såväl för samhället, företagen som för medborgarna – att ha överlappande gasverk med ledningar som slingrade sig kring varandra. Den fria konkurrensen har otvivelaktigt sina tydliga begränsningar, vilket också stod fullständigt klart för en av liberalismens främsta förgrundsgestalter.

Många paralleller kan dras till dagens tågkaos och dagens ”avreglerade” järnvägssystem. I inget annat jämförbart land har det ”avreglerats” och privatiserats så mycket, på infrastrukturområdet, som hos oss. I andra länder som tidigare provat på att marknadisera och privatisera på detta område, exempelvis Storbritannien och Nya Zeeland, har man idag tvingats återreglera och påreglera igen.

Den som för några år sedan ens nämnde begreppet ”naturligt monopol” riskerade att stämplas som ”kommunist”. Men idag känns det som att vinden vänt. Det har blivit legitimt att ifrågasätta de ”sanningar” som ytterst låg bakom marknadiseringen av samhället från 1990-talet och framåt. Tågkaoset, de skenande elpriserna, vanvården i äldreomsorgen och kunskapsfallet i skolan håller just nu som bäst på att sticka hål på den nyliberala luftballongen.

Imorse, när jag var på väg till jobbet, mötte jag årets första snöflingor. För mig, som är född i Norrbotten, aktiverar detta genast minnen om pimpelfiske och diverse uteaktiviteter. Årets första snöflingor brukar alltså vara positiva tecken och väcka glädjefyllda minnen till liv…

Men idag kunde jag inte låta bli att också känna en viss oro. Ska det snart bli så som det varit de senaste vintrarna, när man tvingades stå på tågperrongerna och med frost i skägget konstatera att det tåg som skulle gått aldrig dök upp? Orkar vi, oerhört tålmodiga svenska tågresenärer, med ännu en vinter fylld av pendeltågskaos? Eller är årets första snöflingor, och den oro som de väcker, en påminnelse om att den svenska privatiseringshysterin faktiskt sjunger på sin sista vers?

*********************************

Press: Newsmill, SR 1, 2, 3, SvD 1, 2, DN, Expr, Dagbladet, VBFB, Östran, LT, Dagens Arena, Ab 1, 2, 3, 4, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7,  SvD, Ab, Expr

Bloggat: Alliansfritt Sverige om Kristdemokraterna, Helena Ericson om Alliansens småpartier (FP, KD och C), Peter Högberg om SAP, Kristian Krassman 1 om maktskifte, 2 om kund och medborgare, Tokmoderaten om ur askan in i elden, HBT-sossen om verkliga problem, Lena Sommestad om eurokrisen, Löntagarbloggen om sjukskrivning efter mobbning, Ett Hjärta Rött om moderat toppstyrning.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading