Till lo.se Sök Meny
Dagens sjukförsäkring hör inte hemma i ett välfärdssamhälle som vårt!

Dagens sjukförsäkring hör inte hemma i ett välfärdssamhälle som vårt!

I fredags (2 dec.) presenterade fackförbundet Kommunal en rapport om vad som skett med de medlemmar som drabbats av långvarig sjukdom. I rapporten ”Kedjan som brast” av utredaren Anna Spånt Enbuske har 320 långtidssjukskrivna och utförsäkrade kommunalare intervjuats. Analysen är knivskarp och borde stämma till eftertanke, inte minst bland de ansvariga politikerna. Här är fem punkter som Kommunals rapport sätter i blixtbelysning:

1. Var femte utförsäkrad från sjukförsäkringen är medlem i Kommunal, oftast en kvinna.

2. Ungefär 84 procent av de sjukskrivna som intervjuats hade blivit av med jobbet – och av dem hade tre av tio åkt ut inom en månad. Efter ett år hade majoriteten blivit av med jobbet.

3. Bara var tionde utförsäkrad lyckades återvända till arbetslivet – men på andra villkor: deltid, visstid och dagtid. Sex av tio återvände till sjukförsäkringen eller beviljades sjukersättning (förtidspension) efter tiden hos Arbetsförmedlingen.

4. De kommunalare som hittills utförsäkrats, och hamnat på den tre månader långa arbetslivsintroduktionen (ALI) på AF, har i stor utsträckning fattiggjorts. Ungefär 36 procent hade minskat sina inkomster med minst 5 000 kronor i månaden. 27 procent hade blivit av med mellan 2 500 och 5 000 kronor.

5.  Över 80 procent av de intervjuade tror inte att deras chanser att arbeta ökat efter deltagande i arbetslivsintroduktion. Medlemmarna har inte heller fått någon ökad motivation för att söka arbete eller att börja studera.

Den bild som växer fram när man läser Kommunals rapport  är synnerligen problematisk, inte minst för regeringen som ju säger sig stå för någon form av “arbetslinje”. Vad Kommunals rapport visar är att oväntat få av de intervjuade tagit steg in på arbetsmarknaden. Istället har deras hushåll i regel gjorts fattigare och själva har de oftast “långtidsparkerats” på en plats som ligger långt ifrån den “reguljära arbetsmarknad” där de tidigare ingick.

Lägger man dessutom till att Arbetsmiljöverket nyligen hittade stora brister i arbetsmiljön på 176 av 179 inspekterade äldreboenden förstår vi en del av bakgrunden till ovanstående siffror. Vi måste sätta ökat tryck på arbetsgivarna så att de skapar rymligare arbetsplatser och rimligare arbetsvillkor!

Det är alltså lätt att hålla med Kommunals ordförande, Annelie Nordström, när hon nu bland annat kräver hårdare sanktioner mot de arbetsgivare som bryter mot arbetsmiljölagen och struntar i de anställdas väl och ve. Dessutom bör nog de politiker som är ansvariga för dagens sjukförsäkring lyssna extra noga till Kommunals ordförande när hon till LO-tidningen säger:

”– Sjukförsäkringens regelverk är ovärdigt ett samhälle som vårt. Vi har 320 intervjuer som belägger detta.”

Den politik som inte utgår ifrån erfarenhetsbaserad kunskap och fördjupad analys är dömd att misslyckas. Man kan bara hoppas att den rikhaltiga och erfarenhetsbaserade kunskap som finns i Kommunals rapport tillåts göra skillnad i sjukförsäkringspolitiken.

För den som vill skaffa sig en blick över läget i sjukförsäkringen just nu är Kommunals rapport en bra ingång. Läs gärna hela rapporten!

***********************

OBS! Läs i LO-tidningen om läkaren som avslöjade Carema-skandalen!

Press: Norrländska socialdemokraten, Arbetarbladet 1, 2, 3, Folkbladet 1, 2, 3, VBFB, Dagbladet 1, 2, Gotlands folkblad, Östran, LT, Folket, Ab 1, 2, 3, 4, 5, DN 1, 2, 3, SvD, SVT 1, 2, 3, Expr, DD

Bloggat: Martin Moberg om Socialdemokratins väg tillbaka, Löntagarbloggen om förtroenderåd, Anybody´s place om Juholt, Peter Högberg i en mångfascetterad krönika, Eva Hillén Ahlström om Agenda där Håkan Juholt deltog, Björn Andersson om Juholt, Göran Johansson om bristerna i rehabiliteringskedjan, Tokmoderaten om att Ryssland, fler blogginlägg på Netroots, Politometern,

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading