Till lo.se Sök Meny
Mitt i hyllningskören står en politisk fråga kvar och väntar på svar…

Mitt i hyllningskören står en politisk fråga kvar och väntar på svar…

Under hösten har oppositionsledaren varit föremål för ett sällan skådat mediedrev. Samtidigt har statsministern och finansministern flitigt framträtt i SVT som “opartiska expertvittnen” och i princip ostört fått kommentera allt från inrikesproblem till den globala utvecklingen.

Just nu staplas dessutom olika hyllningsreportage ovanpå varandra i pressen. Ena dagen höjs statsministerns person till skyarna på nyhetsplats i Expressen. Nästa dag är det finansministerns tur i DN.

Mot den bakgrunden är det märkligt att regeringssidan inte ens har egen majoritet i den senaste SIFO-undersökningen (49,6%). Kan det bero på regeringspolitiken?

1. Kan det exempelvis bero på att bara 40 procent av de arbetslösa har rätt till a-kass­eersättning, pga regeringens s.k. a-kassereform, och att bara fyra procent av de arbetslösa får ut 80 procent av sin tidigare lön i a-kassan?

2. Kan det exempelvis bero på att Fas 3, regeringens främsta arbetsmarknadspolitiska åtgärd, i dag är en större arbetsgivare än Volvo AB och att det är fler personer som är i Fas 3 än som är anställda i den svenska gymnasieskolan?

3. Kan det exempelvis bero på att mellan 50 000 och 60 000 personer hittills utförsäkrats ur sjukförsäkringen och att vi aldrig tidigare haft så många sjuka med läkarintyg som nekats ersättning (pga de hårdare sjukreglerna som regeringen införde sommaren 2008)?

4. Kan det exempelvis bero på att den svenska skolan idag befinner sig i fritt fall i olika internationella kunskapsmätningar, samtidigt som olika fall av vanvård avslöjas i äldreomsorgen? Sverige ju idag är det land i världen där riskkapitalister lättast kan plocka ut skattepengar ur vården, skolan och omsorgen och skicka dem till adresser i olika skatteparadis, ändå vill regeringen gå vidare på denna väg och nu även avreglera bilprovningen och tvångsprivatisera (via LOV) kommunal välfärdsverksamhet. Är detta verkligen rimligt?

5. Kan det exempelvis bero på att när Europa och stora delar av den övriga världen befinner sig i ekonomisk kris och vi är på väg in i en ny lågkonjunktur (ev. depression) är regeringens främsta krisåtgärd sänkt krogmoms, vilket är enligt de flesta ekonomiska bedömare är en synnerligen ineffektiv årgärd i nu rådande läge?

Detta var bara några få exempel på frågeställningar som, jämfört med olika typer av mysreportage om våra politikers personliga egenskaper, får allt för lite utrymme i media idag. Men vi är nog ändå rätt så många som väntar på att Mats Knutsson, Margit Silderstein, Lena Melin, KG Bergström, Maria Crofts m.fl. ska börja ställa denna typ av frågor till herrarna Reinfeldt och Borg…

**********************

Press: DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, SVD5, SVD6, AB1, AB2, AB3, AB4

Bloggat: Ett Hjärta Rött om Alliansens 2011,  Kristian Krassman om att en bit Sverige till salu, Leine Johansson om att du är ÄGD Svensson, Peter Johansson om Lööf och kraven från LO och Unionen, Mediebruset om det här med rätt bild på rätt plats DN, Stardust (Björn Johnson) om stämpelklocka på dagis

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading