Till lo.se Sök Meny
Nymoderat förnyelse? – Att rulla in det gamla igen…?

Nymoderat förnyelse? – Att rulla in det gamla igen…?

Välgörenheten ökar kraftigt just nu. I årets julvimmel mötte vi stockholmare fler sparbössor, utsträckta handflator och upp o nervända hattar än på mycket länge.

Jag kan inte låta bli att undra om detta verkligen är vår framtid? En skattegynnad och moderatröstande urban medelklass, som ser ner på en växande grupp fattiga och utslagna när man kryssar mellan varuhusen och varje jul tvingas vika ihop en extra tjugolapp till Rädda Barnens sparbössa för att orka med att se sig själv i spegeln på juldagsmorgonen? Vad håller på att hända med vårt land?

Är det ens ”vårt” längre? I alla fall är det inte säkert att den äldreomsorg och den skola som finns i närheten av mitt hem längre är det, eftersom de numera ägs av utländska riskkapitalbolag…

Fredrik Reinfeldt intervjuades i Svenska Dagbladet, i slutet av förra året, om de fem åren med alliansen:
– “Regeringens politik har gjort att fler inte tycker att det är ’värt’ att stanna i a-kassan /…/ I stället kan föräldrar och sambos få rycka in för att stötta den som är arbetslös“, säger Fredrik Reinfeldt.

Enligt Svenska Dagbladet har 400 000 personer lämnat A-kassan under de fem åren med alliansen. När statsministern får frågan hur de utförsäkrade ska försörja sig svarar han: ” … det som händer är att människor hittar andra grunder för sin försörjning om det inte blir genom a-kassan. Man får stöd och hjälp av sina föräldrar, sin partner eller på annat sätt. Sist och slutligen finns det ju andra trygghetssystem som fångar upp människor…

Andra trygghetssystem? Det statsministern syftar på är kanske försörjningsstöd (tidigare benämnt ”fattighjälp”) eller Fas 3 (tidigare benämnt ”fattigstuga” eller “AK-arbete”) eller olika typer av välgörenhet?

Det gamla klassamhället är helt uppenbart på väg tillbaks. Är detta möjligen den nymoderata definitionen på “förnyelse”?

***************************************

Press: Ab, Arbetarbladet, Sydsv 1, 2, 3, 4, 5, Dalademokraten, Folkbladet, Skånskan 1, 2, 3, SR 1, 2, NSK, KvP 1, 2, 3, EK, Expr 1, 2, NWT, Nyhetskanalen 1, 2, 3, SVT 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, SvD, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5

Blogg: Martin Moberg, om det som händer i Malmö, Peter Johansson om varför heter det “stammar” och “dialekter” så fort vi kommer söder om Medelhavet?, Kulturbloggen om att Farmors tatueringar, Roger Jönsson 1 om har du hunnit att göra en Reinfeldtare än?, 2 om att göra en Reinfeldtare, Löntagarbloggen om ojämlikhet i tjänstemannasektorn, Lena Sommestad om att regeringen sviker de visstidsanställda kvinnorna, Röda Malmö om det som sker i Malmö just nu

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading